ΑκαδημίαΒρείτε μου Broker

Αναλογίες & αριθμοί ανάλυσης μετοχών

Βαθμολογήθηκε το 5.0 από το 5
5.0 από 5 αστέρια (3 ψήφοι)

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο της ανάλυσης μετοχών και θα εξερευνήσουμε τα διάφορα εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της οικονομικής υγείας και απόδοσης μιας εταιρείας. Θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τύπους ανάλυσης αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θεμελιώδους ανάλυσης, της τεχνικής ανάλυσης και της ποσοτικής ανάλυσης, και θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε προσέγγισης. Θα επισημάνουμε επίσης μερικούς από τους πόρους και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουμε τους επενδυτές να λαμβάνουν ενημερωμένες και σίγουρες επενδυτικές αποφάσεις. Είτε είστε έμπειρος επενδυτής είτε νέος στο χρηματιστήριο, αυτό το ιστολόγιο θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στον κόσμο της ανάλυσης μετοχών.

μετοχές-μεγέθη

Αναλογίες μετοχών: τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη θεμελιώδη ανάλυση

Οι αναλογίες στις συναλλαγές σας προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για το οποίο αποθέματα έχουν δυνατότητες και ποιες όχι. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε θεμελιώδη ανάλυση. Σε αυτή τη μέθοδο, εξετάζετε την εγγενή αξία των εταιρειών και προσπαθείτε να μάθετε εάν πραγματοποιούν σταθερά κέρδη και έχετε θετική πρόβλεψη.

Στη συνέχεια συγκρίνετε τις αναλογίες μετοχών με το χρηματιστήριο. Ποια είναι η αποτίμηση από τους επενδυτές και είναι δίκαιη ή δικαιολογημένη σε σύγκριση με το πραγματικό δυναμικό; Μεταξύ άλλων, μπορείτε να συγκρίνετε το κέρδος, τη λογιστική αξία και τον τζίρο με την τρέχουσα τιμή. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγετε σε πιθανή υποτίμηση ή υπερεκτιμήσεις. Είναι ιδιαίτερα οι επενδυτές αξίας και ανάπτυξης που χρησιμοποιούν αυτό το είδος ανάλυσης μετοχών για τον εαυτό τους.

Οι πιο σημαντικές αναλογίες για μετοχές που πρέπει να γνωρίζετε είναι:

  • Κέρδη και κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας
  • Αξία βιβλίου ανά μετοχή
  • Κύκλος εργασιών ανά μετοχή
  • Ταμειακή ροή
  • κερδοφορία
  • Αναλογία τιμής-κέρδους (αναλογία P/E)
  • Αναλογία τιμής-βιβλίου (αναλογία P/B)
  • Αναλογία τιμής προς πώληση
  • Αναλογία τιμής προς ταμειακή ροή
  • Αναλογία τιμής-κέρδους-ανάπτυξης
  • Επιχειρηματική αξία
  • Μερισματική/Μερισματική απόδοση
  • Βελτιστοποίηση
  • Παράγοντας βήτα

Η εγγενής αξία: εταιρικά κέρδη, λογιστική αξία, κύκλος εργασιών και ταμειακές ροές ανά μετοχή

Η εγγενής αξία των εταιρειών είναι, ας πούμε, τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα εντός ενός έτους. Για traders, η κύρια εστίαση είναι στα κέρδη. Αυτό δημοσιεύεται ανά τρίμηνο και συνοψίζεται στο τέλος του έτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σημαντικά κέρδη ανά μετοχή, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό άλλων βασικών στοιχείων. Ωστόσο, το κέρδος της εταιρείας δεν είναι η μόνη παράμετρος που σχετίζεται με την εγγενή αξία της εταιρείας. Επομένως, θα πρέπει επίσης να προσέχετε τον καθαρό κύκλο εργασιών και τις ταμειακές ροές στην ανάλυση της μετοχής σας. Το τελευταίο περιγράφει τις ρευστές ταμειακές ροές, δηλαδή τις εισροές και εκροές χωρίς εικονικές αξίες.

Ό,τι δεν είναι ρευστό συνήθως ρίχνεται σταθερά σε ενσώματα πάγια και ακίνητα. Φυσικά και αυτά έχουν μια αξία που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η λογιστική αξία καταγράφει όλες αυτές τις μεταβλητές εκτός από το δανεισμένο κεφάλαιο. Σας δίνει μια ένδειξη για το πόσα περιουσιακά στοιχεία έχει ακόμα η εταιρεία στο μανίκι της.

Κέρδη/κέρδη ανά μετοχή

Για να υπολογίσετε τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας, πάρτε το επίσημο αποτέλεσμα τέλους έτους από το ισολογισμό και διαιρέστε το με τον αριθμό των μετοχών. Με αυτόν τον τρόπο αναλύετε το επίσημο ετήσιο κέρδος στο μεμονωμένο μερίδιο και γνωρίζετε ακριβώς πόσο αξίζει πραγματικά αυτό το χαρτί. Αργότερα, μπορείτε να συγκρίνετε το εγγενές κέρδος της μετοχής με την τιμή της και έτσι να συμπεράνετε τις ανεξερεύνητες δυνατότητές της.

Κύκλος εργασιών/Πωλήσεις ανά μετοχή

Ο κύκλος εργασιών είναι το καθαρό εισόδημα της εταιρείας. Δεδομένου ότι τα λειτουργικά έξοδα δεν περιλαμβάνονται εδώ, αυτός ο δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερος από το κέρδος. Μια ματιά σε αυτή την αξία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για εταιρείες που είναι ακόμα νέες και πολύ πρόθυμες να επενδύσουν.

Λόγω των υψηλών δαπανών για νέες εξαγορές και της ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών, το ίδιο το κέρδος είναι συχνά αρκετά χαμηλό. Ο λόγος τιμής-κέρδους θα μπορούσε να υποδηλώνει μια τεράστια υπερτίμηση εδώ. Από την άλλη πλευρά, ο κύκλος εργασιών δείχνει πόσο επιτυχημένα πωλεί η εταιρεία στην αγορά. Είναι πιθανό τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες να είναι εξαιρετικά δημοφιλή και να έχουν μελλοντικές προοπτικές που δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στο ίδιο το κέρδος.

Ταμειακές ροές/ταμειακές ροές ανά μετοχή

Η λέξη ταμειακή ροή ή ταμειακή ροή μπορεί απλά να μεταφραστεί ως ταμειακή ροή. Κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την αναλογία για να ανακαλύψει πόσο ρευστή είναι η ομάδα. Μπορούν τα χρήματα να ρευστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν πολύ γρήγορα ή πρέπει πρώτα να ρευστοποιηθούν τα αποθεματικά, τα υλικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Σε αντίθεση με το κέρδος, οι ταμειακές ροές αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει εικονικά έξοδα όπως προβλέψεις ή αποσβέσεις. Επομένως, εξετάζετε την πραγματική κερδοφορία της εταιρείας. Αυτό μπορεί είτε να είναι θετικό και να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις είτε να αποδειχθεί έλλειμμα.

Λογιστική αξία/λογιστική αξία ανά μετοχή

Η λογιστική αξία περιλαμβάνει όλα όσα αποδίδει το μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και όλα τα υλικά περιουσιακά στοιχεία και την ακίνητη περιουσία της εταιρείας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία από αυτό και να τα χρησιμοποιήσετε για να υπολογίσετε ποιες αξίες είναι πραγματικά στην ομάδα. Ειδικά στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων εταιρειών, αυτές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν στα κέρδη.

Η λογιστική αξία που αναλύεται στη μετοχή είναι advantageουσών, κυρίως για την αξιολόγηση των αγορών άνθησης. Είναι μια εξαιρετικά υψηλή τιμή μετοχής παρά τα χαμηλά κέρδη μια πιθανή φούσκα μετοχών ή μετοχές ανάπτυξης; Κατά τη διάρκεια της φούσκας των dotcom, ήταν συχνά ξεκάθαρο από τις χαμηλές λογιστικές αξίες και τις περιορισμένες επενδύσεις προς τα οποία κατευθύνονταν ορισμένες εταιρείες.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές εκείνη την εποχή παρασύρθηκαν τόσο από τις αυξανόμενες αποτιμήσεις των μετοχών στην αγορά που έχασαν τα μάτια τους τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και έπεσαν στην παγίδα της φούσκας των μετοχών. Επομένως, μια ολιστική αποτίμηση με όλα τα σημαντικά βασικά στοιχεία και δεδομένα είναι το βασικό και το τέλος μιας ενδελεχούς ανάλυσης.

Πώς πρέπει να αξιολογείται η εταιρική αξία;

Στα οικονομικά, κάποιος θέλει να εργάζεται με την εταιρική αξία προκειμένου να αξιολογήσει σωστά την υγεία και τις μελλοντικές ευκαιρίες των εταιρειών. Γίνεται μια βασική διάκριση μεταξύ αξίας επιχείρησης/αξίας εταιρείας συμπεριλαμβανομένων όλων των πηγών κεφαλαίου και προσαρμοσμένης αξίας ιδίων κεφαλαίων εξαιρουμένου του χρεωστικού κεφαλαίου.

Η αξία της εταιρείας στην αγορά με βάση τους εσωτερικούς δείκτες προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία που απαιτούνται για τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία που δεν απαιτούνται για τις δραστηριότητες. Αυτά τα στοιχεία μαζί καταλήγουν στην αξία της εταιρείας ή της οντότητας.

Γενικά, η αξία της επιχείρησης υπολογίζεται αθροίζοντας τα ίδια κεφάλαια και τα χρέη, από τα οποία στη συνέχεια αφαιρούνται τα μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό το βασικό στοιχείο χρησιμοποιείται τελικά για τη σύγκριση των λειτουργικών αξιών και των αποτελεσμάτων στις χρηματιστηριακές αγορές προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές υποτιμήσεις και υπερτιμήσεις.

Σύγκριση με χρηματιστηριακή αποτίμηση: δείκτης P/E, δείκτης P/B

Πρώτα απ 'όλα, οι εγγενείς αξίες των εταιρειών σας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα ίδια τα οικονομικά. Κατά τη διαπραγμάτευση μετοχών, ωστόσο, θέλετε επίσης να μάθετε εάν αυτές οι πληροφορίες αντιστοιχούν στην αποτίμηση της μετοχής στο χρηματιστήριο. Συχνά, για διάφορους λόγους, υπάρχει μια κραυγαλέα απόκλιση μεταξύ των τιμών. Τέτοιες αποκλίσεις προσφέρουν στους έξυπνους επενδυτές τις καλύτερες ευκαιρίες για να μπουν σε διάφορες τάσεις – ακόμη και πριν αναγνωριστούν από άλλους μετόχους.

Αναλογία τιμής-κέρδους

Για τους μετόχους αξίας και τους θεμελιώδεις αναλυτές, ο λόγος τιμής-κέρδους (αναλογία P/E) είναι μακράν ο πιο σημαντικός λόγος. Μέσω αυτής της αναλογίας, εν ολίγοις, συγκρίνετε την εγγενή αξία με τη μορφή του ετήσιου κέρδους με την αποτίμηση της μετοχής στην αγορά. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να αναλύσετε το κέρδος της εταιρείας σε μια μετοχή διαιρώντας το με τον αριθμό των μετοχών που κυκλοφορούν.

Στη συνέχεια, διαιρέστε την τρέχουσα τιμή της μετοχής με τα κέρδη ανά μετοχή. Άρα ο τύπος για τον υπολογισμό είναι:

P/E = τιμή μετοχής / κέρδη ανά μετοχή.

Πρέπει τώρα να ερμηνεύσετε σωστά την αναλογία που προκύπτει. Γενικά, μπορείτε να πείτε ότι ένας μικρός λόγος P/E γύρω στις 15 μονάδες και κάτω υποδηλώνει υποτίμηση. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς τα κέρδη μπορεί να είναι γενικά υψηλότερα επειδή το ίδιο το κέρδος μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο ισχυρό σε αυτόν τον τομέα.

Αντίστοιχα, πρέπει πάντα να εξετάζετε την αναλογία P/E σε σχέση με τις άλλες εταιρείες. Συνολικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δείκτη P/E για να προσδιορίσετε, μεταξύ άλλων, μετοχές αξίας, δηλαδή τίτλους για τους οποίους η αποτίμηση στο χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλότερη από τις δυνατότητες και την ισχύ τους για κέρδη. Επιπλέον, μπορείτε να αναγνωρίσετε νωρίτερα εάν υπάρχει πιθανή υπερτίμηση με το κίνδυνος μιας φούσκας μετοχών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει ενδεχομένως να αποφύγετε να επενδύσετε στην εταιρεία μετοχών.

Αναλογία τιμής-βιβλίου

Στην περίπτωση του κέρδους, αρχικά κοιτάς μόνο τα έσοδα της ανώνυμης εταιρείας που συμψηφίζονται με τα έξοδα. Αυτό δεν δείχνει πόσα χρήματα έχουν πάει στην απογραφή και στα ακίνητα, για παράδειγμα. Λόγω επενδύσεων, οι πληροφορίες από την αναλογία P/E μπορούν επομένως να σας εξαπατήσουν και οι οικονομικές αξίες της εταιρείας είναι καλύτερες από ό,τι θα υποθέσει κανείς με την πρώτη ματιά.

Επομένως, οι έξυπνοι επενδυτές συμβουλεύονται πάντα την αναλογία τιμής προς λογιστική (P/B ratio) όταν αποτιμούν τις μετοχές. Εξετάζουν τη λογιστική αξία και διαιρούν την τιμή με αυτή την αναλογία. Με αυτόν τον τρόπο συσχετίζετε την τρέχουσα τιμή των τίτλων στην αγορά με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων.

P/B = Τιμή μετοχής / Λογιστική αξία

Η καθαρή θέση ή η λογιστική αξία είναι συνήθως υψηλότερη από το κέρδος. Περιλαμβάνει, λοιπόν, μεταξύ άλλων, όλα τα υλικά περιουσιακά στοιχεία και την ακίνητη περιουσία. Επομένως, ο καθαρός λόγος P/B είναι επίσης χαμηλότερος από τον λόγο P/E. Αυτό διευκολύνει σε κάποιο βαθμό την αποτίμηση και την αξιολόγηση. Προσέχετε μόνο αν η αναλογία είναι πάνω ή κάτω από 1.

Εάν η αναλογία τιμής-βιβλίου (P/B) είναι κάτω από 1, αυτό υποδηλώνει υποτίμηση. Εάν είναι υψηλότερο, μπορείτε να υποθέσετε υπερτίμηση. Ο λόγος P/B είναι ιδιαίτερα πρακτικός για εταιρείες που βρίσκονται σε μια αγορά άνθησης των οποίων οι αποτιμήσεις δύσκολα καλύπτονται από τα τρέχοντα κέρδη. Έτσι, πολλές εταιρείες σε αυτούς τους τομείς δεν έχουν σχεδόν καθόλου αποθέματα και ακίνητα, αλλά μόνο μια πρόχειρη επιχειρηματική ιδέα. Η λογιστική αξία είναι αντίστοιχα χαμηλή και ο λόγος P/B πολύ υψηλός.

Εάν άλλα βασικά μεγέθη όπως ο λόγος P/E και το KCV δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα, οι επενδυτές θα πρέπει μάλλον να απέχουν από την αγορά και ενδεχομένως να εξέλθουν από το trade σε καλή στιγμή.

Σχέση τιμής-τζίρου

Μια μάλλον σπάνια χρησιμοποιούμενη αξία, η οποία μπορεί, ωστόσο, να προσφέρει βοήθεια σε μια ολιστική άποψη όταν αποφασίζετε υπέρ ή κατά μιας αγοράς, είναι η αναλογία τιμής-τζίρου. Σε αυτή την περίπτωση, αγνοείτε τα έξοδα της εταιρείας. Κοιτάς μόνο τα έσοδα, δηλαδή τον τζίρο του τελευταίου έτους.

Αυτό σας δείχνει πόσο καλά πωλούν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της εταιρείας. Αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική ένδειξη πιθανής ανάπτυξης. Ίσως η εταιρεία βρίσκεται σε φάση εκκίνησης, έχει δημιουργήσει μια δημοφιλή προσφορά, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να επενδύσει για να προχωρήσει. Αυτές οι επενδύσεις μειώνουν αυτόματα τα κέρδη και η τιμή της μετοχής μπορεί να φαίνεται αδικαιολόγητα υπερτιμημένη.

Ο κύκλος εργασιών και η αναλογία τιμής / κύκλου εργασιών (αναλογία P/S) φέρνει έτσι κάποια διευκρίνιση και δημιουργεί μια καλύτερη εικόνα για την πραγματική ανάπτυξη της εταιρείας. Μπορείτε επίσης να δείτε τα στοιχεία των προηγούμενων ετών για να δείτε εάν ο κύκλος εργασιών αυξάνεται, πόσο δημοφιλής είναι η μετοχή στους επενδυτές και ποιες επενδύσεις έχουν γίνει πρόσφατα.

Παρόμοια με τη λογιστική αξία, ο κύκλος εργασιών είναι σημαντικά υψηλότερος από το κέρδος. Έτσι, οι λόγοι για τη διαίρεση είναι αντίστοιχα χαμηλότεροι από τον λόγο P/E και μπορούν να ερμηνευθούν κάπως πιο καθαρά. Γενικά, μπορεί κανείς να πει ότι μια αναλογία P/E κάτω από 1 υποδηλώνει πολύ φθηνό μερίδιο. Θα πρέπει να υπάρχουν πολλές προοπτικές εδώ. Μια τιμή περίπου 1 έως 1.5 είναι στην κλασική μέση τιμή, ενώ οτιδήποτε παραπάνω θεωρείται ακριβό.

Η αδυναμία του KUV είναι σίγουρα ότι αγνοεί εντελώς τα κέρδη. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα στα πρώτα, πλούσια σε επενδύσεις χρόνια μιας εταιρείας. Μακροπρόθεσμα, όμως, η δημόσια επιχείρηση πρέπει να αποδειχθεί κερδοφόρα. Μια καλή ένδειξη για το εάν υπάρχει πράγματι σχετική ανάπτυξη παρέχεται από μια ετήσια αναθεώρηση των στοιχείων για τα κέρδη.

Αναλογία τιμής-ταμειακής ροής

Οι ταμειακές ροές μπορούν γενικά να περιγραφούν ως η κερδοσκοπική δύναμη των εταιρειών. Ο αγγλικός όρος μπορεί να μεταφραστεί ως ταμειακή ροή, γεγονός που καθιστά σαφές σε τι καταλήγει τελικά αυτή η αναλογία. Αφορά λίγο πολύ την εισροή και εκροή ρευστών κεφαλαίων – δηλαδή τα χρηματικά ποσά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα.

Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται εικονικές προβλέψεις, αποσβέσεις και ενσώματα πάγια στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, πάνω απ' όλα, το κέρδος προσαρμόζεται σε ποσά που δεν έχουν πραγματική σχέση με τις καθημερινές εργασίες.

Για να προσδιοριστεί η ταμειακή ροή, πρώτα λαμβάνονται όλα τα κέρδη μιας ορισμένης περιόδου (συνήθως του επιχειρηματικού έτους). Πολλές από αυτές τις αξίες είναι έσοδα από πωλήσεις, έσοδα από επενδύσεις όπως τόκοι, επιδοτήσεις και αποεπενδύσεις. Από αυτά αφαιρείτε στη συνέχεια τα καθαρά έξοδα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της επιχείρησης – π.χ. κόστος υλικού, μισθούς, έξοδα τόκων και φόρους.

Προ φόρων, καταλήγετε στις ακαθάριστες ταμειακές ροές. Μείον τους φόρους και το ιδιωτικό εισόδημα καθώς και τον συμψηφισμό με αποθεματικά, λαμβάνετε ένα προσαρμοσμένο καθαρό ποσό. Επιπλέον, οι επενδύσεις μπορούν να αφαιρεθούν και να προστεθούν αποεπενδύσεις για να καταλήξουμε στην ελεύθερη ταμειακή ροή.

Για να καταλήξουμε στην αναλογία τιμής/ταμειακής ροής, η ταμειακή ροή διαιρείται με τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία. Αυτό το ποσό χρησιμοποιείται μόνο για τη διαίρεση της τρέχουσας τιμής της μετοχής της εταιρείας. Ο υπολογισμός λοιπόν έχει ως εξής:

Το KCV χρησιμοποιείται κυρίως επειδή υπάρχει όλο και μεγαλύτερο περιθώριο στον καθορισμό των κερδών, π.χ. μέσω πλασματικών ποσών. Το KCV δίνει μια καλύτερη εικόνα των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων σε κυκλοφορία. Επιπλέον, μπορεί συνήθως να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν τα ίδια τα κέρδη είναι αρνητικά.

Όπως και με τον δείκτη P/E, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή προς τις ταμειακές ροές, τόσο φθηνότερο είναι το απόθεμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την τιμή προς τις ταμειακές ροές ως συμπλήρωμα της αναλογίας τιμής-κέρδους και έτσι να εξετάσετε τους τίτλους ολιστικά. Η διαφήμισηvantages και disdvantageΤα s του KCV σε σύγκριση με τον λόγο P/E είναι:

Advantages Ροή τιμής σε μετρητά VS. Αναλογία P/E

  • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απωλειών
  • Η χειραγώγηση του ισολογισμού είναι λιγότερο πρόβλημα από ό,τι με την αναλογία P/E.
  • Στην περίπτωση διαφορετικών λογιστικών μεθόδων, το KCV προσφέρει καλύτερη συγκρισιμότητα.

Αδύναμοςvantages Ροή τιμής σε μετρητά VS. Αναλογία P/E

  • Το KCV ή η ταμειακή ροή κυμαίνεται περισσότερο από τον δείκτη P/E λόγω επενδυτικών κύκλων
  • Λόγω επενδύσεων/αποσβέσεων, το KCV παραμορφώνεται για τις έντονα αναπτυσσόμενες και συρρικνούμενες εταιρείες.
  • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού ταμειακών ροών (μεικτές, καθαρές, ελεύθερες ταμειακές ροές)
  • Οι μελλοντικές ταμειακές ροές είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν

Τι κάνω με τις αναλογίες;

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τους προαναφερθέντες δείκτες κυρίως για να προσδιορίσουν την υπερτίμηση και την υποτίμηση των μετοχών. Αυτό γίνεται κλασικά με την αναλογία P/E. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κέρδη μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας και, από την άλλη πλευρά, ορισμένες επενδύσεις δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό ως θετική εξέλιξη, οι περισσότεροι έμπειροι επενδυτές χρησιμοποιούν άλλους δείκτες. Αυτά σας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Με την αναλογία P/E και το KCV, για παράδειγμα, μπορεί αρχικά να φτάσετε σε σχετικά υψηλές τιμές. Πρέπει οπωσδήποτε να τα ερμηνεύσετε στο πλαίσιο του κλάδου. Τα τμήματα ανάπτυξης όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική κινητικότητα, το υδρογόνο και παρόμοια συχνά εξακολουθούν να έχουν αρκετά υψηλά έξοδα. Ως αποτέλεσμα, η αναλογία τιμής-κέρδους είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εκ πρώτης όψεως, θα υποθέσει κανείς μια υπερεκτίμηση.

Τόσο ο λόγος P/E όσο και ο δείκτης KCV υποδεικνύουν υπερτιμήσεις σε υψηλές τιμές σαφώς πάνω από 30. Ο λόγος P/E της Tesla είναι επομένως πολύ πάνω από τις 100 μονάδες εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, αυτή η τιμή τίθεται σε προοπτική σε σύγκριση με την αναλογία τιμής/ταμειακής ροής – η αναλογία KCV πλησιάζει το μισό της αναλογίας P/E της Tesla.

Ωστόσο, αν προσθέσουμε τώρα την αναλογία PEG, δηλαδή την αναλογία τιμής-κέρδους-ανάπτυξης, θα έχουμε ένα τελείως υποτιμημένο αποτέλεσμα για την Tesla. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η μελλοντική ανάπτυξη εξετάζεται με βάση τις προβλέψεις. Θα επανέλθω σε αυτό το σημείο αργότερα.

Για την τρέχουσα αποτίμηση χωρίς μελλοντικές προβλέψεις, τίθενται υπό αμφισβήτηση πολλοί άλλοι δείκτες. Συγκεκριμένα, επωφελείστε από τη λογιστική αξία και τις πωλήσεις για να αξιολογήσετε καλύτερα τις τιμές των μετοχών από την άποψη της εσωτερικής αξίας.

Στο πλαίσιο της θεμελιώδους ανάλυσης, το KBV και το KUV δείχνουν, με βάση τα στοιχεία πάνω ή κάτω από το 1, εάν η μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια και τα έσοδα. Αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ειδικά για τις νέες εταιρείες – εδώ τα έξοδα είναι συχνά υψηλά και ως εκ τούτου διαστρεβλώνουν τη δήλωση σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες σε κέρδη και ταμειακές ροές.

Advantageουσ για Επένδυση Αξίας και Ανάπτυξης

Πρώτα και κύρια, κάποιος χρησιμοποιεί τους δείκτες για να αξιολογήσει τις τιμές των μετοχών ως πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές. Για να το προβλέψετε αυτό: Και οι δύο καταστάσεις προσφέρουν δυνατότητες για κερδοφόρα επένδυση. Κατά κανόνα, ωστόσο, οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποτιμήσουν μετοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη υποτίμηση. Εναλλακτικά, οι αναπτυσσόμενες μετοχές με πολύ υψηλή αγοραία αποτίμηση μπορεί να είναι υποσχόμενοι υποψήφιοι για μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Τι είναι η Επένδυση Αξίας;

Η επένδυση αξίας είναι από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές μεταξύ επενδυτών που βασίζονται στη θεμελιώδη ανάλυση μέσω βασικών μεγεθών. Έγινε δημοφιλές πάνω απ' όλα από το βιβλίο του Benjamin Graham «The Intelligent Investor» και τον οπαδό του Warren Buffett, ο οποίος έκανε μια περιουσία μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Berkshire Hathaway.
Η βασική αρχή της επένδυσης αξίας είναι η εύρεση μιας πολύ χαμηλής αποτίμησης μετοχών για μια εταιρεία με υψηλές δυνατότητες. Επομένως, για αυτό κοιτάξτε την αναλογία P/E και το KCV. Αυτά δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για το αν θα μπορούσε να είναι υποτίμηση.

Τώρα πρέπει να καταστεί σαφέστερο εάν αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη επενδύσεων. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να συμβουλευτείτε τις άλλες αναλογίες, την αναλογία P/B και την αναλογία P/E. Αλλά εάν η εταιρεία έχει τόσες πολλές δυνατότητες, γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στη μορφή των τιμών των μετοχών;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει πρώτα να απαντήσουν οι επενδυτές στον τομέα της αξίας. Πιθανοί λόγοι για υποτίμηση μπορεί να είναι:

  • Αρνητικά νέα για την εταιρεία
  • Προσωρινά σκάνδαλα και τα αρνητικά νέα που τα συνοδεύουν
  • διεθνείς κρίσεις (πληθωρισμός, πόλεμος, πανδημία) και τον επακόλουθο πανικό μεταξύ των επενδυτών
  • Οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις δυνατότητες της επένδυσης για τον εαυτό τους ή εξακολουθούν να διστάζουν
  • Δεδομένων των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω, η επένδυση αξίας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξίζει τον κόπο. Ακόμη και οι τιμές πολύ κερδοφόρων εταιρειών όπως η Amazon, η Apple & Co. μπορεί να καταρρεύσουν σε μια κρίση στο μεταξύ. Αν όμως τα βασικά σχήματα δείχνουν α
  • σταθερό επιχειρηματικό μοντέλο, οι αποτιμήσεις μάλλον δεν δικαιολογούνται. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τοποθετήσετε τα χρήματά σας στην αντίστοιχη μετοχή.

Η κατάσταση είναι διαφορετική στην περίπτωση ανεπιθύμητων εξελίξεων που έγιναν ορατές μόλις πρόσφατα. Είναι πιθανό μια ανταγωνιστική εταιρεία να έχει μόλις λανσάρει ένα επαναστατικό προϊόν με το οποίο ο προηγούμενος ηγέτης της αγοράς δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει μακροπρόθεσμα. Οι επενδυτές τιμολογούν αυτή την εξέλιξη στην αποτίμηση των μετοχών τους στο μέλλον.

Έτσι, ακόμη κι αν το περσινό κέρδος ήταν υψηλό και ο δείκτης P/E υποδηλώνει υποτίμηση λόγω της πτώσης των τιμών, αυτό μπορεί να ήταν απολύτως δικαιολογημένο. Επομένως, η τιμή θα μπορούσε να πέσει ακόμη και πολύ στο εύρος των pennystock, γι' αυτό μια επένδυση εδώ θα ήταν άστοχη. Παράδειγμα τέτοιας εξέλιξης είναι η περίπτωση της Nokia και της Apple.

Τι είναι η Επένδυση Ανάπτυξης;

Οι επενδύσεις ανάπτυξης είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Οι επενδυτές υποθέτουν ότι η εταιρεία και ολόκληρος ο κλάδος είναι ακόμα σχετικά νέος. Επομένως, η επένδυση είναι υψηλή και το κέρδος χαμηλό. Μέχρι στιγμής, τα προϊόντα μπορεί να μην έχουν ακόμη εδραιωθεί με επιτυχία στην αγορά. Ωστόσο, η ιδέα είναι ήδη τόσο καλή και πολλά υποσχόμενη που πολλοί μέτοχοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν κερδοσκοπικά μεγάλα ποσά στην εταιρεία.

Είτε δικαιολογείται είτε όχι – η τιμή της μετοχής αρχικά ανεβαίνει. Οι επενδυτές ανάπτυξης θέλουν να λάβουν διαφήμισηvantage μακροπρόθεσμα. Την εποχή της φούσκας του dotcom, θα έπρεπε να στοιχηματίσει σε εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Apple για να μπορέσουν να δεχτούν διαφημίσειςvantage της εξαιρετικά υψηλής αποτίμησης μετοχών μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση, τέτοια αποθέματα θα μπορούσαν επομένως να αποτελέσουν μια καλή βάση για τη συσσώρευση πλούτου σε μεγάλη ηλικία.

Από την άλλη πλευρά, οι υπερτιμημένες μετοχές (P/E και KCV άνω των 30 και άνω, KBV και KUV άνω του 1) έχουν την τάση να επεκτείνονται σε φυσαλίδες μετοχών. Εδώ, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην εταιρεία από επενδυτές δεν καλύπτονται σχεδόν από το πραγματικό δυναμικό. Έτσι, η αγορά συνεχίζει να φουσκώνει μέχρι ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Μόλις οι επενδυτές αντιληφθούν ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χρηματιστηρίου, η αγορά καταρρέει και οι τιμές των μετοχών πέφτουν κατακόρυφα.

Ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση, φυσικά, είναι δυνατό να αποκομιστούν έξυπνα κέρδη. Από τη μια πλευρά, η επιστροφή μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Αλλά αν επένδυσες νωρίς, είναι καλύτερα να βγεις νωρίτερα παρά πολύ αργά – σύμφωνα με το μότο: επενδύστε όταν πυροβολούν τα όπλα, πουλήστε όταν παίζουν τα βιολιά.

Οι ανοικτές πωλήσεις είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, δανείζεστε μια μετοχή σε υψηλή τιμή και την πουλάτε αμέσως. Αργότερα το αγοράζεις ξανά σε χαμηλότερη αξία και το δίνεις στον εκάστοτε πάροχο μαζί με την προμήθεια του δανείου. Έτσι έχετε κερδίσει με τη διαφορά λόγω της πτώσης των τιμών.

Οι short selling, παρεμπιπτόντως, είναι αρκετά εύκολο μέσω του CFD trade στο δικό σου broker. Απλώς πηγαίνετε στον αντίστοιχο ιστότοπο, εγγραφείτε με το όνομα και τη διεύθυνση e-mail σας και μπορείτε trade αντίστροφα μέσω εικονικών συμβολαίων. Μπορείς βρείτε το σωστό broker εύκολα με το δικό μας εργαλείο σύγκρισης.

Προβλήματα με την ανάλυση μετοχών με χρήση αναλογιών τιμών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ερμηνεία των αναλογιών τιμών ως προς τα κέρδη, τη λογιστική αξία, τις πωλήσεις και τις ταμειακές ροές είναι ότι σας δίνουν μόνο μια ματιά στο παρελθόν. Ωστόσο, η αποτίμηση των μετοχών στο χρηματιστήριο πάντα αντιδρά στις τρέχουσες εξελίξεις και προσδοκίες για το μέλλον. Αυτό δημιουργεί αποκλίσεις που μπορεί να είναι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες.

Οι πραγματικοί επαγγελματίες συνειδητοποίησαν πρόσφατα ότι η εξέταση του παρελθόντος δεν αρκεί για ορισμένους κλάδους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης τις προβλέψεις για το μέλλον, μεταξύ άλλων, και να τις συμπεριλάβουμε στην αξιολόγηση.

Πιθανές λύσεις: Ανάπτυξη, προβλέψεις, μειωμένες ταμειακές ροές και μόχλευση

Για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα της οπισθοδρομικής θεμελιώδους ανάλυσης, μόνο ένα πράγμα βοηθάει: πρέπει να κοιτάξετε στο μέλλον. Υπάρχουν πράγματι κάποια εργαλεία στην εργαλειοθήκη του επενδυτή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις και οι συγκρίσεις ανάπτυξης μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε μια σαφέστερη εικόνα της αγοράς.

Αναλογία τιμής-κέρδους-ανάπτυξης

Ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο από αυτή την άποψη είναι ο λόγος PEG (αναλογία τιμής/κέρδους προς ανάπτυξη). Υπολογίζεται διαιρώντας το KVG με την αναμενόμενη ποσοστιαία αύξηση. Ο τύπος λοιπόν είναι:

Λόγος PEG = λόγος P/E / αναμενόμενη ποσοστιαία αύξηση κερδών.

Ως αποτέλεσμα, παίρνετε πάντα μια τιμή πάνω ή κάτω από 1. Πάνω από 1 μπορείτε να υποθέσετε χονδρικά μια υπερτίμηση, κάτω από 1 μια υποτίμηση. Για παράδειγμα, μια μετοχή θα μπορούσε να έχει αναλογία P/E 15 και πρόβλεψη 30 τοις εκατό. Το PEG θα ήταν τότε 0.5, οπότε μπορεί κανείς να αναμένει ότι η τιμή της μετοχής θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το PEG είναι ότι οι προβλέψεις φυσικά δεν θα εκπληρωθούν 1 προς 1. Οι ειδικοί απλώς τις αντλούν από την εξέλιξη των τελευταίων ετών και την οικονομική κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Εάν υπάρξει ξαφνική ύφεση ή κρίση, η τάση μπορεί απροσδόκητα να μετατραπεί στο αντίθετο. Επιπλέον, αγνοείται το επίπεδο των επιτοκίων της αγοράς, το οποίο επίσης επηρεάζει την εξέλιξη των μετοχών.

Μπροστινή αναλογία P/E

Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον προθεσμιακό δείκτη P/E ως μέρος της ανάλυσής τους. Αναφέρεται επίσης συνήθως ως Forward PE Ratio. Σε αντίθεση με τον κανονικό δείκτη PE, δεν βασίζεται στο ετήσιο κέρδος από το παρελθόν, αλλά στην προσδοκία κέρδους. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, είναι σχετικά εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για υπερτίμηση ή υποτίμηση.

Προθεσμιακός λόγος PE = τρέχουσα τιμή μετοχής / προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή

Είναι καλύτερο να εξετάσουμε την μελλοντική αναλογία PE μαζί με τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Εάν είναι πάνω από αυτό, οι προσδοκίες για κέρδη πέφτουν. Όπως και με τον δείκτη P/E, οι προσδοκίες της εταιρείας από το χρηματιστήριο ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο. Επομένως, η υπερτίμηση και η υποτίμηση καθορίζονται πάντα στο πλαίσιο της αγοράς.

Ωστόσο, πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι το προβλεπόμενο κέρδος είναι μια θεωρητική αξία. Ακόμα κι αν πολλοί αναλυτές υποθέτουν ανάπτυξη, αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί τελικά. Επιπλέον, οι οργανισμοί αποτίμησης καθοδηγούνται από τους επίσημους ισολογισμούς, τους οποίους όμως μπορεί να χειραγωγήσει η διοίκηση της εταιρείας.

Άλλο ένα μειονέκτημαvantage του μελλοντικού PE είναι η περιορισμένη περίοδος πρόβλεψης. Μια τέτοια αναλογία PE θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει πραγματικά νόημα μόνο όταν κοιτάξουμε αρκετά χρόνια στο μέλλον. Ωστόσο, όσοι είναι τυχεροί και εξετάζουν επίσης σε βάθος άλλους δείκτες, συχνά επωφελούνται από μια επένδυση τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Έκπτωση ταμειακών ροών

Η προεξοφλημένη ταμειακή ροή (DCF) μπορεί να μεταφραστεί ως προεξοφλημένη ταμειακή ροή. Εδώ, η αξία της επιχείρησης προσδιορίζεται μέσω ενός σχετικά σύνθετου υπολογισμού και αξιολόγησης. Σε αντίθεση με τον προθεσμιακό δείκτη PE, αυτό το μοντέλο χρησιμοποιεί ως βάση τις ταμειακές ροές, αλλά και προβλέψεις από το μέλλον. Έτσι, χρησιμοποιούνται μόνο θεωρητικές υποθέσεις.

Αυτά, εξάλλου, βασίζονται εν μέρει στους ισολογισμούς ή στους λογαριασμούς κερδών και ζημιών των τελευταίων ετών. Ωστόσο, οι ταμειακές ροές δεν αθροίζονται απλώς, αλλά προεξοφλούνται σε σχέση με το έτος που προέκυψαν. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι αθροίζονται οι τόκοι και ο πληθωρισμός.

Αυτοί οι παράγοντες κάνουν τα χρήματα να χάσουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, ως επενδυτής, δεν πρέπει απλώς να αφήνετε περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς λόγο, αλλά μάλλον να τα επενδύετε σε άλλα τμήματα για προστασία από τον πληθωρισμό.

Αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια της εταιρείας

Μπορεί επίσης να είναι ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στον δείκτη χρέους προς ίδια κεφάλαια (αναλογία D/E). Εδώ, ως επενδυτής, εξετάζετε τις υποχρεώσεις ή το δανεισμένο κεφάλαιο σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια.

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Το χρέος δεν είναι αρνητικό πράγμα για τις εταιρείες. Αντίθετα, το χρεωστικό κεφάλαιο παρέχει μεγαλύτερη ώθηση για καινοτομία και επενδύσεις. Εξάλλου, λόγω των χαμηλών επιτοκίων που επικρατούν εδώ και χρόνια, απολαμβάνει κανείς πολλές διαφημίσειςvantageέχει τελειώσει η χρήση ιδίων κεφαλαίων.

Ωστόσο, υπάρχει φυσικά ένας συγκεκριμένος κίνδυνος κατά τον δανεισμό χρημάτων. Θα μπορούσε να ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχει κανείς πάντα τα αντίστοιχα κεφάλαια διαθέσιμα σε ρευστότητα.

Εάν θέλετε να υπολογίσετε τον δείκτη D/E, λαμβάνετε όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μαζί, τις διαιρείτε με τα ίδια κεφάλαια και υπολογίζετε το ποσοστό πολλαπλασιάζοντας με το 100:

Δείκτης D/E = βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις / ίδια κεφάλαια * 100.

Αυτή η τιμή σας λέει ποιο ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων επενδύεται σε χρέος. Εάν το ποσοστό είναι 10 τοις εκατό, αυτός θα είναι ο βαθμός του χρέους.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι ένα φορτίο χρέους άνω του 100 τοις εκατό συνδέεται πάντα με περισσότερο κίνδυνο – οι εταιρείες με περισσότερα ίδια κεφάλαια, από την άλλη πλευρά, ακολουθούν μια πολύ πιο ασφαλή πορεία.

Για τους επενδυτές, ωστόσο, το υψηλό επίπεδο χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως κινητήρια δύναμη των αποδόσεων βραχυπρόθεσμα. Οι μέτοχοι συνειδητοποιούν ότι πολλοί δανειστές είναι πρόθυμοι να δανείσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αυτόν τον όμιλο. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες επενδύσεις και πιθανώς αυξανόμενα κέρδη. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχει υψηλό ποσοστό ιδίων κεφαλαίων, η εξέλιξη της τιμής της μετοχής επιβραδύνεται, αλλά από την άλλη το μέρισμα είναι συχνά πιο σταθερό.

Η δεύτερη πηγή εσόδων: μερίσματα και μερισματικές αποδόσεις

Εκτός από την απόδοση, το μέρισμα είναι μια μεταβλητή που σχετίζεται με τις μετοχές. Με αυτήν την πληρωμή, δίνετε στις εταιρείες μερίδιο στα κέρδη σας. Στις ΗΠΑ, τα μερίσματα καταβάλλονται συνήθως ανά τρίμηνο, ενώ στη Γερμανία λαμβάνετε αυτή την πληρωμή μία φορά το χρόνο.

Ο λόγος για αυτό είναι να γίνει η μετοχή πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Ειδικά στην περίπτωση των blue chips, δηλαδή εταιρειών με πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση και μικρή μεταβλητότητα, οι αυξήσεις απόδοσης ανά έτος είναι μάλλον περιορισμένες. Το μέρισμα παρέχει τότε αντίστοιχη αποζημίωση.

Υπάρχουν μάλιστα πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται μόνο για μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Στη συνέχεια αναζητούν πάνω απ' όλα τους βασιλιάδες των μερισμάτων, δηλαδή τις εταιρείες που πληρώνουν τα αυξανόμενα μερίδια κερδών για πολλές δεκαετίες χωρίς διακοπή.

Για να μάθετε για μια αντίστοιχη μετοχή μέσω των βασικών στοιχείων, δείτε τη μερισματική απόδοση. Αυτό συνήθως δίνεται στη σύνοψη προφίλ στο brokerόπως το eToro, το IG.com και Capital.com.

Η μερισματική απόδοση δείχνει την αναλογία μεταξύ του τελευταίου μερίσματος και της τρέχουσας τιμής ως ποσοστό. Επομένως, υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

Μέρισμα που καταβλήθηκε ανά μετοχή / τρέχουσα τιμή μετοχής * 100.

Η ουσία είναι ότι αυτό σας λέει πόσο υψηλή είναι η απόδοση κάθε μετοχής και σας δίνει μια εκτίμηση για το εάν η επένδυση θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματικά κερδοφόρα. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή της μετοχής και όσο υψηλότερο είναι το μέρισμα, τόσο μεγαλύτερη μερισματική απόδοση θα κερδίσετε.

Το υψηλότερο ποσό είναι πάντα καλύτερο από την άποψη της μερισματικής απόδοσης. Πολύ καλές επιλογές για την αγορά πραγματικών μετοχών είναι, πάνω απ' όλα, εταιρείες που επιτυγχάνουν αξία περίπου 15 τοις εκατό ή περισσότερο. Ακόμη και αυτό είναι μάλλον σπάνιο. Παραδείγματα μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση από το 2022 περιλαμβάνουν τη Hapag-Lloyd (9.3%), τη δημοσιότητα (12.93%), την Digital Realty PDF G (18.18%) και τη Macy's (11.44%).

Συγγραφέας: Florian Fendt
Ένας φιλόδοξος επενδυτής και trader, ιδρύθηκε ο Florian BrokerCheck αφού σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο. Από το 2017 μοιράζεται τις γνώσεις και το πάθος του για τις χρηματοπιστωτικές αγορές BrokerCheck.
Διαβάστε περισσότερα για τον Florian Fendt
Florian-Fendt-Συγγραφέας

Αφήστε ένα σχόλιο

Top 3 Brokers

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2024

markets.com-λογότυπο-νέο

Markets.com

Βαθμολογήθηκε το 4.6 από το 5
4.6 από 5 αστέρια (9 ψήφοι)
81.3% της λιανικής CFD λογαριασμοί χάνουν χρήματα

Vantage

Βαθμολογήθηκε το 4.6 από το 5
4.6 από 5 αστέρια (10 ψήφοι)
80% της λιανικής CFD λογαριασμοί χάνουν χρήματα

Exness

Βαθμολογήθηκε το 4.6 από το 5
4.6 από 5 αστέρια (18 ψήφοι)

⭐ Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το άρθρο;

Σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η ανάρτηση; Σχολιάστε ή βαθμολογήστε εάν έχετε κάτι να πείτε για αυτό το άρθρο.

Φίλτρα

Ταξινομούμε με την υψηλότερη βαθμολογία από προεπιλογή. Αν θέλεις να δεις άλλα brokers είτε τα επιλέξτε στο αναπτυσσόμενο μενού είτε περιορίστε την αναζήτησή σας με περισσότερα φίλτρα.
- ρυθμιστικό
0 - 100
Τί ψάχνεις?
Χρηματιστές
Ρυθμιστικές Αρχές
Πλατφόρμα
Κατάθεση / Απόσυρση
Τύπος Λογαριασμού
Office Location
Broker Χαρακτηριστικά