1. Μεγάλες απάτες στη Νότια Αφρική
1.1. Απάτες με προκαταβολές: Μην πέφτετε στην υπόσχεση του εύκολου πλουτισμού
Αυτές οι απάτες λειτουργούν σε μια απλή υπόθεση: κρεμάστε μια δελεαστική ανταμοιβή μπροστά σε κάποιον ενώ ζητάτε μια μικρή προκαταβολή για να τη διεκδικήσετε. Ακολουθούν ορισμένοι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να εκδηλωθούν:
- Κέρδη λαχείου: Λαμβάνετε ένα email, μια επιστολή ή ένα μήνυμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δηλώνει ότι έχετε κερδίσει μια ξένη λοταρία (στην οποία πιθανότατα δεν συμμετείχατε ποτέ). Για να αποδεσμεύσετε τα κέρδη σας, πρέπει να πληρώσετε «φόρους» ή «τελή επεξεργασίας». Οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη νομιμότητα στέλνοντας πλαστά επίσημα έγγραφα ή χρησιμοποιώντας ονόματα πραγματικών διεθνών λαχείων. Μόλις πληρώσετε, οι απατεώνες εξαφανίζονται και τα όνειρά σας για ξαφνικό πλούτο διαλύονται μαζί τους.
- Απροσδόκητη κληρονομιά: Αυτό το χρονοβόρο τέχνασμα στοχεύει τα συναισθήματα. Ένας υποτιθέμενος δικηγόρος ή μακρινός συγγενής επικοινωνεί μαζί σας, ενημερώνοντάς σας ότι ένα μυστηριώδες, μέχρι πρότινος άγνωστο μέλος της οικογένειας σας έχει αφήσει μια περιουσία. Αυτός ο συγγενής λέγεται συχνά ότι έζησε στο εξωτερικό, προσθέτοντας μυστήριο. Ωστόσο, για να μπορέσετε να κληρονομήσετε, υπάρχουν μια σειρά από νομικές χρεώσεις, χρεώσεις διεκπεραίωσης ή φόρους που πρέπει να διευθετήσετε. Αυτές οι «χρήσεις» μπορεί να κλιμακωθούν σε πολυπλοκότητα και ποσό, με τους απατεώνες να εφευρίσκουν νέα εμπόδια που μόνο πρόσθετες πληρωμές μπορούν να λύσουν. Φυσικά, καμία κληρονομιά δεν περιμένει στο τέλος.
- Προσφορές εργασίας χωρίς συνεντεύξεις: Να είστε προσεκτικοί με τις ονειρεμένες προσφορές εργασίας που βρίσκονται στα εισερχόμενά σας χωρίς να κάνετε ποτέ αίτηση. Οι απατεώνες δημοσιεύουν ελκυστικές κενές θέσεις στο διαδίκτυο ή επικοινωνούν απευθείας μαζί σας, υποσχόμενοι εργασία από απόσταση, γενναιόδωρους μισθούς και ευέλικτο ωράριο. Μετά την αποδοχή, υπάρχει συχνά μια υποχρεωτική διαδικασία επιβίβασης ή πρόγραμμα εκπαίδευσης—με μια έκπληξη που επισυνάπτεται: βαριά δίδακτρα μαθημάτων. Μετά τη λήψη της πληρωμής, η ευκαιρία εργασίας εξατμίζεται μαζί με τον απατεώνα.
- Επιχειρηματικές προτάσεις: Αυτή η παραλλαγή συχνά στοχεύει μικρότερες επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες. Από το μπλε, λαμβάνετε μια προσφορά για την προμήθεια προϊόντων, την παροχή αποθέματος ή την παροχή υπηρεσιών σε μια υποτιθέμενη εταιρεία στο εξωτερικό. Ωστόσο, πριν εξασφαλίσετε την επικερδή συμφωνία, υπάρχουν προκαταβολικά έξοδα «δέουσας επιμέλειας» ή χρεώσεις γραφειοκρατίας για την οριστικοποίηση της σύμβασης. Δυστυχώς, η πληρωμή αυτών των δαπανών οδηγεί σε σπατάλη χρημάτων και απογοήτευση.
1.2. Απάτες phishing: Όταν η κλοπή ταυτότητας είναι μόνο ένα κλικ μακριά
Οι επιθέσεις phishing βασίζονται στην εξαπάτηση μέσω προσεκτικά κατασκευασμένων email, μηνυμάτων SMS ή ψεύτικων ιστότοπων που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται αυτούς μιας αξιόπιστης πηγής. Συχνά προσπαθούν να επικαλεστούν την αίσθηση του επείγοντος ή πανικού:
- Ειδοποίηση παραβίασης λογαριασμού: Ενδέχεται να λάβετε ένα μήνυμα κειμένου φαινομενικά από την τράπεζά σας, το οποίο προειδοποιεί ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και θα χάσετε την πρόσβαση εκτός εάν κάνετε «κλικ εδώ» για να επαναφέρετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας. Ωστόσο, ο σύνδεσμος που προκαλεί πανικό πηγαίνει σε ένα ψεύτικο αντίγραφο της σελίδας της τράπεζάς σας, όπου οι απατεώνες καταγράφουν οτιδήποτε εισάγετε.
- Προβλήματα αποστολής: Ίσως περιμένετε ένα πακέτο από ένα δημοφιλές κατάστημα λιανικής. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτήν την πρόβλεψη, στέλνοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μιμούνται αυτόν τον πωλητή και σας συμβουλεύουν για ένα πρόβλημα παράδοσης. Συχνά υπάρχει ένας σύνδεσμος για υποτιθέμενες πληροφορίες παρακολούθησης ή για να πληρώσετε ένα απροσδόκητο τελωνειακό τέλος. Αυτός ο σύνδεσμος είτε κατεβάζει κακόβουλο λογισμικό είτε ανακατευθύνει σε έναν ψεύτικο ιστότοπο για να κλέψει τα στοιχεία πληρωμής σας.
- Απάτη κυβερνητικών υπηρεσιών: Αυτές οι απάτες μπορεί να είναι εξαιρετικά πιστευτές καθώς οι απατεώνες παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ιδρυμάτων όπως το SARS (South African Revenue Service). Μπορεί να ισχυριστούν ότι υπάρχει εκκρεμής φορολογικός λογαριασμός ή πρόβλημα με τις δηλώσεις σας, απειλώντας συχνά με σύλληψη ή πρόστιμα εάν δεν ενεργήσετε γρήγορα και δεν παρέχετε εμπιστευτικές πληροφορίες.
1.3. Ρομαντικές απάτες: Απογοήτευση και οικονομική απώλεια
Οι ρομαντικές απάτες συχνά ξεκινούν σε ιστότοπους γνωριμιών ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θηρεύουν τρωτά σημεία. Οι απατεώνες μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες χτίζοντας εμπιστοσύνη με μια προσέγγιση «βομβαρδισμού αγάπης» που περιλαμβάνει υπερβολική στοργή, υποσχέσεις για ένα μέλλον και προσωπικές ιστορίες σχεδιασμένες να χειραγωγούν τα συναισθήματά σας. Δυστυχώς, αυτές οι ιστορίες είναι τέχνασμα. Συχνά ο απατεώνας επινοεί μια κρίση - ένα κλεμμένο πορτοφόλι ενώ ταξιδεύει, έναν άρρωστο συγγενή ή ξαφνικά επαγγελματικά προβλήματα. Μόλις επενδύσετε συναισθηματικά, ζητούν οικονομική βοήθεια – μια πράξη που υποκινείται μόνο από την επιθυμία να εξαντλήσετε τα οικονομικά σας.
1.4. Επενδυτικές απάτες: Δόλια προγράμματα που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις
Με υποσχέσεις για εξαιρετικές αποδόσεις ή «εγγυημένο» παθητικό εισόδημα, είναι εύκολο να ερωτευτείτε επένδυση απάτες, ειδικά σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Δείτε πώς μπορούν να εκδηλωθούν:
- Σχέδια Ponzi: Αυτή η παράνομη επιχείρηση χρησιμοποιεί πληρωμές από νεοσύλλεκτους για να πληρώσει «επιστροφές» σε παλιούς επενδυτές, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κερδοφορίας. Οι απατεώνες συχνά τους κάνουν να φαίνονται νόμιμοι με σύνθετες επενδύσεις και εντυπωσιακά σεμινάρια. Ωστόσο, όλη αυτή η δομή αναπόφευκτα καταρρέει μόλις δεν μπουν νέα χρήματα.
- Πυραμίδες: Αυτές οι απάτες επικεντρώνονται στην πρόσληψη άλλων με την υπόσχεση περικοπής των επενδύσεων των προσλήψεων τους. Ωστόσο, τα κέρδη προέρχονται κυρίως από τη στρατολόγηση και όχι από την πώληση γνήσιων προϊόντων ή υπηρεσιών. Αυτό το σχέδιο απαιτεί συνεχή επέκταση των συμμετεχόντων και καθώς αυτό τελικά γίνεται αδύνατο, όσοι βρίσκονται στο κάτω μέρος βρίσκονται με άδειες τσέπες.
- Διαδικτυακή Ημερίδα Διαπραγμάτευσης Απάτες: Προσοχή στα ψεύτικα forex or cryptocurrency πλατφόρμες συναλλαγών με «ειδικούς» brokerμικρό. Στόχος τους είναι να σας πείσουν να επενδύσετε με την προσφορά μη ρεαλιστικών αποδόσεων. Μπορεί ακόμη και να δείτε κάποια αρχικά κέρδη για να ενθαρρύνετε περαιτέρω καταθέσεις. Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να αποσύρετε κέρδη, αυτοί οι απατεώνες εφευρίσκουν τεχνικές δυσλειτουργίες και πρόσθετες χρεώσεις ή απλώς εξαφανίζονται εντελώς.
1.5. Απάτη ανταλλαγής SIM: Απατεώνες καταλαμβάνουν το τηλέφωνό σας για να κλέψουν οικονομικά
Αυτή η τακτική στοχεύει τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Δείτε πώς λειτουργεί συχνά:
- Προσποιούμενος ότι είσαι εσύ: Οι απατεώνες συλλέγουν τα προσωπικά σας στοιχεία (μέσω άλλων απατών ή παραβιάσεων δεδομένων). Στη συνέχεια καλούν τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σας, υποδυόμενοι εσάς. Εφευρίσκουν περίπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – μια κατεστραμμένη κάρτα SIM, ισχυρισμός ότι το τηλέφωνο κλάπηκε κ.λπ. – ελπίζοντας να ξεγελάσουν τον πράκτορα για να μεταφέρει τον αριθμό σας σε μια κάρτα SIM που έχουν στην κατοχή τους.
- Πρόσβαση στους λογαριασμούς σας: Μόλις ελέγξουν τον αριθμό σας, οι απατεώνες τον χρησιμοποιούν για να υποκλέψουν τυχόν OTP (Κωδικός πρόσβασης μίας χρήσης) που αποστέλλονται για να επαληθεύσουν την ταυτότητά σας στις εφαρμογές. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των κωδικών πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα email και, κυρίως, στις τραπεζικές σας εφαρμογές. Με μια τέτοια πρόσβαση, η μεταφορά κεφαλαίων μπορεί να είναι καταστροφικά εύκολη για αυτούς.
Δεν είναι απλώς δόλιες κλήσεις που προκαλούν απάτη για ανταλλαγή SIM. Οι εγκληματίες μερικές φορές δωροδοκούν ακόμη και υπαλλήλους κινητών καταστημάτων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες πελατών και να κάνουν παράνομους διακόπτες.
1.6. Συγκεκριμένες απάτες ανά πλατφόρμα
1.6.1. Τηλεφωνικές απάτες
- “Ένα δαχτυλίδι” Απάτη: Λαμβάνετε ένα μόνο κουδούνισμα από έναν άγνωστο αριθμό (συχνά με διεθνή κωδικό). Η περιέργεια μπορεί να σας παροτρύνει να καλέσετε, αλλά αυτό ακριβώς θέλει ο απατεώνας. Η επανάκληση συνεπάγεται premium χρεώσεις που τσέπη τους.
- Υποτιθέμενες κυβερνητικές υπηρεσίες: Οι εγκληματίες παρουσιάζονται ως αστυνομικοί ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ισχυριζόμενοι ότι οφείλετε εκκρεμείς αμοιβές, έχετε χάσει μια ημερομηνία δικαστηρίου ή έχετε συνδεθεί με παράνομη δραστηριότητα. Απαιτούν πληρωμή με δωροκάρτες ή κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τη «σύλληψη».
- Απάτες τεχνικής υποστήριξης: Άτομα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες τεχνολογίας (όπως η Microsoft) επικοινωνούν μαζί σας προειδοποιώντας για προβλήματα υπολογιστή. Στόχος τους είναι να σας ξεγελάσουν ώστε να πληρώσετε για άχρηστο, «προστατευτικό» λογισμικό ή χειρότερα, να τους παραχωρήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να φυτέψουν κακόβουλο λογισμικό.
1.6.2. Απάτες μέσω email
- Συμβιβασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιχειρήσεις (BEC): Οι απατεώνες θέτουν σε κίνδυνο το νόμιμο email εργασίας κάποιου, στοχεύοντας συχνά υπαλλήλους που εμπλέκονται στη μισθοδοσία ή τις πληρωμές. Χρησιμοποιώντας αυτήν την πρόσβαση, υποδύονται έναν ανώτερο και απευθείας τραπεζικά εμβάσματα σε δόλιους λογαριασμούς ή αλλάζουν τα τραπεζικά στοιχεία των προμηθευτών για να υποκλέψουν μεγάλες εξερχόμενες πληρωμές.
- Επείγον αίτημα πληρωμής: Αυτό συχνά στοχεύει υπαλλήλους που εργάζονται με τιμολόγια ή εγκρίσεις πληρωμών. Τα ψεύτικα email από υποτιθέμενα υψηλόβαθμα άτομα ή πελάτες δημιουργούν μια αίσθηση επείγοντος για μια ασυνήθιστη, μεγάλη πληρωμή εκτός εταιρικού πρωτοκόλλου. Αυτά στοχεύουν στην παράκαμψη των μέτρων επαλήθευσης πριν χαθούν κεφάλαια.
- Ειδοποίηση «Επιστροφή φόρου» ή «Εκκρεμή χρέωση»: Οι εγκληματίες προσποιούνται ότι είναι SARS, με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απαιτούν τα στοιχεία σας για την επεξεργασία επιστροφής χρημάτων ή απειλούν με εκπρόθεσμα φορολογικά πρόστιμα. Ωστόσο, τυχόν σύνδεσμοι που περιλαμβάνονται οδηγούν σε ιστότοπους που προορίζονται για τη συλλογή των προσωπικών και οικονομικών σας πληροφοριών.
1.6.3. Απάτες στα Social Media
- Απάτες επιδοκιμασίας διασημοτήτων: Οι απατεώνες κατασκευάζουν δημοσιεύσεις όπου διάσημες προσωπικότητες προωθούν αμφίβολες επενδύσεις, εστιάζοντας συχνά στα κρυπτονομίσματα. Οι έμπιστοι θαυμαστές κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους και χάνουν κατά λάθος κεφάλαια σε μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες συναλλαγών.
- Δωρεάν προϊόντα ή δωροκάρτες: Οι λογαριασμοί υπόσχονται βραβεία από δημοφιλή καταστήματα με αντάλλαγμα να τους αρέσουν οι αναρτήσεις, να εισάγουν "λαχεία" ή να συμπληρώσουν μια ύποπτη έρευνα. Ο στόχος είναι να κλέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα ή να κάνετε δαπανηρές εγγραφές συνδρομής που εν αγνοία σας εξουσιοδοτείτε.
«Βοήθεια» για καταστροφή: Δυστυχώς, οι απατεώνες κεφαλαιοποιούν την εκροή βοήθειας μετά από φυσικές καταστροφές ή κρίσεις. Δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους δωρεών ή παρουσιάζονται ως θύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποσπάσουν τις προβλεπόμενες φιλανθρωπικές συνεισφορές.
Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε
- Οι απατεώνες προσαρμόζονται συνεχώς, γι' αυτό να γνωρίζετε τις νέες τακτικές που κυκλοφορούν στο νέα ή κοινότητες.
- Οι νόμιμες επιχειρήσεις σχεδόν ποτέ δεν ξεκινούν επικοινωνία για μεγάλες συναλλαγές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει, η βάση κάθε απάτης είναι εμπιστεύονται. Θα στοχεύουν τους φόβους, την αίσθηση του επείγοντος ή τις επιθυμίες σας.
2. Πώς να εντοπίσετε σημάδια απάτης
-
Η γλυκιά μυρωδιά του πολύ καλού για να είναι αληθινό: Θυμηθείτε, εάν μια προσφορά φαίνεται περίεργη, πιθανότατα να είναι. Κανένα νόμιμο λαχείο δεν απαιτεί πληρωμή για να διεκδικήσει κέρδη, ένας αληθινός πρίγκιπας από κάποια άγνωστη ξένη χώρα δεν θα σας πλημμυρίσει με στοργή πριν προσπαθήσει να σας αρμέξει για χρήματα, και αυτό το διαδικτυακό μάθημα με μαρτυρίες για το πώς κάποιος έγινε από κουρέλια σε πλούτη μια νύχτα δεν θα έπρεπε. είναι αυτόματα αξιόπιστη.
-
Τακτικές πωλήσεων υψηλής πίεσης: Εάν σας πιέζουν να πάρετε μια γρήγορη απόφαση, ειδικά όσον αφορά μεγάλες οικονομικές δαπάνες, επιβραδύνετε. Οποιοσδήποτε γνήσιος αντιπρόσωπος, είτε πωλεί επενδυτικές συμβουλές είτε για σπίτι, δεν θα σας αναγκάσει να δεσμευτείτε γρήγορα. Εάν κάποιος σας πιέσει να λάβετε μια προσφορά «πριν φύγει», φύγετε. Αυτές οι ευκαιρίες συχνά δεν είναι τόσο σπάνιες όσο προσπαθεί να υπονοήσει ο απατεώνας.
-
Απαιτήσεις για εμπιστευτικές πληροφορίες: Σκεφτείτε δύο φορές πριν παραδώσετε ευαίσθητα προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία, όπως αριθμούς ταυτότητας, PIN ή κωδικούς πρόσβασης, ειδικά μέσω τηλεφώνου ή email. Κανένας γνήσιος οργανισμός δεν θα ζητήσει αυτές τις πληροφορίες μέσω αιφνιδιαστικής επικοινωνίας.
-
Το σύμφωνο μυστικότητας: Η απομόνωση είναι ο καλύτερος φίλος ενός απατεώνα. Όταν σας ζητηθεί να διατηρήσετε τις επενδυτικές προσφορές, τις υποτιθέμενες κληρονομιές ή ακόμα και τις προτάσεις εργασίας σε σιωπή, ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει στο μυαλό σας. Αυτή η τακτική επιδιώκει να σας αποκόψει από αξιόπιστες και αντικειμενικές συμβουλές που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη δόλια δραστηριότητα.
-
Λάθη και παραξενιές: Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια. Η κακή γραμματική, οι ανορθόγραφες λέξεις, η περίεργη μορφοποίηση ή τα αντιεπαγγελματικά λογότυπα σε φαινομενικά επίσημες επικοινωνίες εγείρουν αμφιβολίες. Οι απατεώνες συχνά βιάζονται και δεν εξετάζουν εξονυχιστικά τις επικοινωνίες τους όπως θα έκανε μια νόμιμη επιχείρηση.
-
Ύποπτη Δραστηριότητα Διαδικτύου: Να είστε προσεκτικοί με τις διαδικτυακές διαφημίσεις ή τα αναδυόμενα παράθυρα που διεκδικούν απίστευτα χρηματικά έπαθλα ή θαυματουργές θεραπείες υγείας. Αυτά συχνά οδηγούν σε ιστότοπους γεμάτους κακόβουλο λογισμικό που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα δεδομένα σας ή να σας ανακατευθύνουν σε σκιερές πύλες πληρωμών.
-
Ακούστε τη διαίσθησή σας: Όλοι έχουμε ένστικτα για κάποιο λόγο. Αν κάτι δεν σας φαίνεται, παρόλο που δεν μπορείτε να βάλετε το δάχτυλό σας στο γιατί, μην αγνοήσετε αυτό το συναίσθημα! Μην αφήνετε τον εαυτό σας να βιαστεί ή να πιεστεί σε μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε άβολα.
2.1. Πρόσθετοι τρόποι για να κρατήσετε τους απατεώνες στο Bay
-
Κανε τα μαθηματα σου: Εάν μια προσφορά προέρχεται από μια άγνωστη εταιρεία, διαδικτυακό πωλητή ή οικονομικό σύμβουλο, μην πιστεύετε αμέσως τον κομψά σχεδιασμένο ιστότοπό τους. Αναζήτηση για τρίτους αξιολογήσεις, καταγγελίες σε φόρουμ καταναλωτών ή προειδοποιήσεις από αξιόπιστες αρχές. Λίγα λεπτά έρευνας μπορούν να σας σώσουν χιλιάδες!
-
Ελέγξτε ξανά τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις URL: Πριν καλέσετε έναν αριθμό σε ένα μήνυμα ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ερευνήστε τους επίσημους αριθμούς και τις διευθύνσεις ιστότοπων του σχετικού οργανισμού. Οι απατεώνες δημιουργούν συχνά μικρές παραλλαγές που μπορεί να χάσετε εύκολα με μια ματιά.
-
Εμπιστέψου, αλλά επιβεβαίωσε: Ακόμα κι αν μια κλήση, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης προέρχεται από ένα όνομα που αναγνωρίζετε, να είστε προσεκτικοί. Οι χάκερ συχνά παραβιάζουν τον λογαριασμό κάποιου για να διαδώσουν απάτες στο δίκτυο επαφών τους. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην υποθέτετε ότι τα αιτήματα είναι νόμιμα. χρησιμοποιήστε ανεξάρτητες πληροφορίες επικοινωνίας ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας.
3. Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας
-
Γίνετε φύλακας των πληροφοριών σας: Αντιμετωπίστε τα προσωπικά σας στοιχεία όπως χρυσοι. Ποτέ μην απαντάτε σε αυτόκλητα αιτήματα για κωδικούς πρόσβασης, PIN, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ή στοιχεία ταυτότητας μέσω τηλεφώνου, email ή μηνύματος κειμένου. Οι νόμιμες επιχειρήσεις θα έχουν ασφαλή κανάλια στα οποία μπορείτε να συνδεθείτε, όχι να σας πιέσουν να παραδώσετε αυτές τις πληροφορίες μέσω τηλεφώνου ή κάνοντας κλικ σε σύνδεσμο.
-
Διπλός έλεγχος με άμεση επιστροφή κλήσης: Αντί να εμπιστεύεστε τα στοιχεία επικοινωνίας σε ένα απροσδόκητο email ή μήνυμα, βρείτε τον επίσημο αριθμό για έναν οργανισμό (τράπεζα, κρατική υπηρεσία, ηλεκτρονικό κατάστημα) μέσω μιας ανεξάρτητης αναζήτησης ή προηγούμενων αξιόπιστων αρχείων. Καλέστε αυτόν τον αριθμό για να επαληθεύσετε τυχόν «επείγοντα» αιτήματα σχετικά με τον λογαριασμό σας ή ύποπτες συναλλαγές.
-
Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε και να μιλήσετε: Θυμηθείτε, οι απατεώνες ευδοκιμούν όταν βιάζεστε. Αντισταθείτε στην πίεση για λήψη άμεσων αποφάσεων. Εάν κάποιος στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο σας πιέζει να επενδύσετε ή να στείλετε χρήματα αμέσως, κλείστε ή τερματίστε τη συνομιλία. Συζητήστε την κατάσταση με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα του επείγοντος.
-
Εξασφαλίστε την παρουσία σας στο Διαδίκτυο: Οι σύνθετοι κωδικοί πρόσβασης που διαφέρουν για κάθε λογαριασμό που χρησιμοποιείτε είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε άμεσα διαθέσιμες προσωπικές πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησής σας. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ή κωδικούς SMS) όποτε είναι διαθέσιμος σε εφαρμογές οικονομικών ή κοινωνικών μέσων για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας πέρα από έναν κωδικό πρόσβασης
-
Έλεγχος ιστοσελίδων: Πριν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές ή κοινοποιήσετε πληροφορίες πληρωμής, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής. Αναζητήστε "HTTPS" στη γραμμή διευθύνσεων και ένα εικονίδιο κλειδώματος. Αποφύγετε αμφίβολους ιστότοπους με ορθογραφικά λάθη, κακή γραμματική ή έλλειψη επαληθεύσιμων στοιχείων επικοινωνίας.
-
Διατηρήστε τις συσκευές ενημερωμένες: Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής και όλες οι εφαρμογές σας διαθέτουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και ενημερώσεις λογισμικού. Αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ευπάθειες που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι απατεώνες.
-
Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές πληρωμής: Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε καθιερωμένες μεθόδους όπως τραπεζικές μεταφορές, PayPal ή πιστωτικές κάρτες με δυνατότητες προστασίας αγοραστών. Αποφύγετε τη χρήση τραπεζικών εμβασμάτων, δωροκαρτών ή κρυπτονομισμάτων για απροσδόκητα αιτήματα, καθώς μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν ή να ανακτηθούν εάν προκύψει απάτη.
-
Να είστε προσεκτικοί με το δημόσιο Wi-Fi: Αποφύγετε τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών ή τη σύνδεση σε ευαίσθητους λογαριασμούς σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Αυτά μπορεί να μην είναι ασφαλισμένα και οι απατεώνες μπορούν μερικές φορές να πατήσουν τη σύνδεση για να δουν τη δραστηριότητά σας.
3.1. Αναφορά απάτης
-
Αρχές ειδοποίησης: Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης ή υποπτεύεστε δόλια δραστηριότητα, μην ντρέπεστε να το αναφέρετε στις αρχές. Επικοινωνήστε με την τοπική αστυνομία και υποβάλετε μια αναφορά. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το South African Banking Κίνδυνος Κέντρο Πληροφόρησης (SABRIC) μέσω της ιστοσελίδας τους https://www.sabric.co.za/
-
Διέδωσέ το: Προστατέψτε τους άλλους προειδοποιώντας τους φίλους, την οικογένεια και τις διαδικτυακές κοινότητές σας σχετικά με μια απάτη που συναντήσατε ή ακούσατε για τις ειδήσεις. Βοηθήστε να διαταραχθεί ο απατεώνας κάνοντας γνωστά τα κόλπα του!
3.2. Σημαντικοί Πόροι
- Αστυνομική Υπηρεσία Νότιας Αφρικής (SAPS): Έχουν πόρους και συμβουλές για την πρόληψη του εγκλήματος σχετικά με απάτες και απάτες: https://www.saps.gov.za/alert/safety_awareness_fraud_scams.php
- Νοτιοαφρικανική Υπηρεσία Πρόληψης Απάτης (SAFPS): Ένας οργανισμός που προσφέρει προστατευτική εγγραφή έναντι κλοπής ταυτότητας και βοήθεια με την αναφορά απατών: https://www.safps.org.za/
Συμπέρασμα
Οι απάτες μπορεί να είναι αποκαρδιωτικές, αλλά το να παραμένετε εξοπλισμένοι με γνώσεις είναι η καλύτερη άμυνά σας. Να είστε πάντα σε επιφυλακή, να αμφισβητείτε απροσδόκητες επικοινωνίες και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πριν ενεργήσετε. Διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση στους κύκλους σας και αναφέροντας τυχόν ύποπτες συναντήσεις, γίνεστε μέλος της κοινότητας κατά της απάτης που αγωνίζεται να κάνει το Διαδίκτυο και τη Νότια Αφρική ένα ασφαλέστερο μέρος!