ΑκαδημίαΒρείτε τον μεσίτη μου

Πώς να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία τους δείκτες έντασης

4.6 από 5 αστέρια (5 ψήφοι)

Ξεκλείδωμα της επιτυχίας συναλλαγών: Μια βαθιά κατάδυση στους δείκτες όγκου

Η πλοήγηση στην ταραγμένη θάλασσα των συναλλαγών μπορεί συχνά να αισθάνεται συντριπτική, ακόμη και για τους πιο έμπειρους traders, με τους δείκτες έντασης να αποδεικνύονται μια τρομακτική πρόκληση για πλήρη κατανόηση. Βουτήξτε στην καρδιά αυτής της ανάρτησης καθώς απομυθοποιούμε αυτά τα κρίσιμα εργαλεία, ρίχνοντας φως στο πώς μπορούν να αποτελέσουν το μυστικό σας όπλο για να προβλέψετε τις τάσεις της αγοράς και να βελτιστοποιήσετε τις στρατηγικές συναλλαγών σας, παρά τις περίπλοκες αποχρώσεις που παρουσιάζουν.

Πώς να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία τους δείκτες όγκου

💡 Βασικά Takeaways

  1. Κατανόηση των δεικτών όγκου: Οι έμποροι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δείκτες όγκου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία των τάσεων της αγοράς. Αυτοί οι δείκτες προσφέρουν πληροφορίες για το επίπεδο trader ενθουσιασμό ή έλλειψή του και μπορεί να υπαινίσσεται πιθανή κίνηση των τιμών.
  2. Σημασία του δείκτη έντασης: Οι δείκτες όγκου είναι ένα βασικό εργαλείο για την εξακρίβωση της ρευστότητας και της αστάθειας της αγοράς. Ο υψηλός όγκος υποδηλώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλή ρευστότητα, που προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες εισόδου και εξόδου tradeμικρό. Αντίθετα, ο χαμηλός όγκος μπορεί να υποδηλώνει μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον και μεγαλύτερη πιθανότητα αστάθειας.
  3. Τύποι δεικτών όγκου: Υπάρχουν διάφοροι τύποι δεικτών όγκου, όπως Όγκος On Balance (OBV), Accuulation/Distribution Line και Money Flow Index (MFI). Το καθένα έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία και tradeΗ rs θα πρέπει να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο στυλ και τη στρατηγική συναλλαγών τους.

Ωστόσο, η μαγεία βρίσκεται στις λεπτομέρειες! Ξετυλίξτε τις σημαντικές αποχρώσεις στις ακόλουθες ενότητες... Ή, μεταβείτε κατευθείαν στο δικό μας Συχνές ερωτήσεις με πληροφορίες!

1. Κατανόηση των δεικτών όγκου

Οι δείκτες όγκου είναι κρίσιμα εργαλεία στο οπλοστάσιο ενός επιτυχημένου trader ή επενδυτής. Παρέχουν ένα παράθυρο στην εσωτερική λειτουργία της αγοράς, προσφέροντας γνώσεις που δεν είναι άμεσα ορατές μόνο από την τιμή. Η βαθύτερη κατανόηση των δεικτών όγκου μπορεί να αποκαλύψει κρυφά πλεονεκτήματα ή αδυναμίες σε μια αγορά και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ακόμη και επερχόμενες κινήσεις τιμών πριν αυτές συμβούν.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ένδειξη έντασης είναι η 'Volume Bar'. Αυτό είναι ένα απλό ιστόγραμμα που εμφανίζει τον αριθμό των κοινών χρήσεων tradeδ κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου. Συγκρίνοντας τις ράβδους έντασης με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αποκτήσετε πληροφορίες για τις μπάρες της αγοράς ορμή. Για παράδειγμα, εάν ο όγκος αυξάνεται τις ημέρες ανόδου και μειώνεται τις ημέρες με πτώση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο.

Μια άλλη δημοφιλής ένδειξη έντασης είναι η 'On-Balance Volume (OBV)'. Σύμφωνα με την Investopedia, το OBV είναι ένα αθροιστικό σύνολο του όγκου, που προστίθεται ή αφαιρείται ανάλογα με το αν η τιμή της ημέρας έκλεισε προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αναπτύχθηκε από τον Joe Granville το 1963 και σκοπός του είναι να χρησιμοποιήσει τη ροή όγκου για να προβλέψει τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής.

Ένας τρίτος κοινός δείκτης έντασης είναι ο «Chaikin Money Flow (CMF)». Έχοντας πάρει το όνομά του από τον δημιουργό του, Marc Chaikin, το CMF έχει σχεδιαστεί για να μετράει την πίεση αγοράς και πώλησης σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Το CMF κυμαίνεται μεταξύ -1 και +1. Οι θετικές τιμές υποδηλώνουν πίεση αγοράς, ενώ οι αρνητικές τιμές δείχνουν πίεση πώλησης.

«Κλίνγκερ Όγκος ταλαντωτή (KVO)' είναι ένας ακόμη ισχυρός δείκτης έντασης ήχου. Αναπτύχθηκε από τον Stephen Klinger και στοχεύει να προβλέψει μακροπρόθεσμα τάσεις της ροής χρήματος ενώ είναι ευαίσθητη σε βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Καθένας από αυτούς τους δείκτες όγκου έχει τα δυνατά και τις αποχρώσεις του, αλλά αυτό που μοιράζονται όλοι είναι η ικανότητα να παρέχουν μια μοναδική προοπτική για τις κινήσεις της αγοράς. Συνδυάζοντας δείκτες έντασης με άλλα τεχνική ανάλυση εργαλεία, tradeΟι rs και οι επενδυτές μπορούν να λάβουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους στην αγορά. Θυμηθείτε, ο όγκος είναι συχνά ο πρώτος δείκτης που σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην τάση, καθιστώντας τον ένα ανεκτίμητο εργαλείο για εσάς εμπορία εργαλειοθήκη.

1.1. Η έννοια των δεικτών όγκου

Όταν εμβαθύνουμε στον οικονομικό κόσμο, κατανοώντας την έννοια του Δείκτες έντασης ήχου είναι κρίσιμο. Πρόκειται για μαθηματικούς τύπους που χρησιμοποιούνται στην τεχνική ανάλυση των τίτλων. Αυτοί παρέχουν traders και επενδυτές με αξιολόγηση της ποσότητας της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ισχύ της αγοράς, την υγεία των τάσεων και τις κινήσεις των τιμών.

Η υποκείμενη θεωρία είναι ότι οι σημαντικές αλλαγές στον όγκο συχνά προηγούνται σημαντικών μεταβολών των τιμών. Οι δείκτες όγκου μπορούν να διαδραματίσουν αναπόσπαστο ρόλο στην επιβεβαίωση των τάσεων και των αντιστροφών τάσεων. Για παράδειγμα, εάν η τιμή μιας μετοχής αυξάνεται και ο όγκος αυξάνεται επίσης, tradeΤο rs μπορεί να συμπεράνει ότι η ανοδική τάση είναι ισχυρή και αναμένεται να συνεχιστεί. Αντίθετα, εάν η τιμή αυξάνεται αλλά ο όγκος μειώνεται, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιθανή αντιστροφή της τάσης.

Δείκτες όγκου χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με την ανάλυση τιμών για να επιβεβαιώσουν τη δύναμη ή την αδυναμία μιας τάσης. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον εντοπισμό σπασμών. Σύμφωνα με την έρευνα του Bulkowski, τα ξεσπάσματα συχνά οδηγούν σε κερδοφόρα trades όταν υπάρχει αύξηση του όγκου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενδείξεων έντασης, συμπεριλαμβανομένου του Όγκος υπολοίπου (OBV), Τόμος Ρυθμός Μεταβολής (VROC), και το Γραμμή συσσώρευσης / διανομής. Κάθε τύπος έχει τη μοναδική του μέθοδο υπολογισμού και ερμηνεία, αλλά όλοι επιδιώκουν να δείξουν τη ροή του όγκου με κάποια μορφή.

Η κατανόηση και η αποτελεσματική χρήση των δεικτών έντασης μπορεί να σας βελτιώσει σημαντικά εμπορική στρατηγική, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της αγοράς. Είναι σαν να έχεις ένα σύστημα ραντάρ που αποκαλύπτει τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της δράσης των τιμών. Έτσι, οι δείκτες όγκου είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στο οπλοστάσιο των επιτυχημένων traders και επενδυτές.

1.2. Πώς λειτουργούν οι δείκτες όγκου

Οι δείκτες όγκου είναι ένα ζωτικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου trader ή επενδυτής, προσφέροντας ένα μοναδικό παράθυρο στην ένταση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αυτά τα αναλυτικά μέσα βασίζονται σε ποσά συναλλαγών και βοηθούν στον προσδιορισμό της ισχύος των διακυμάνσεων των τιμών. Δείκτες όγκου εργαστείτε εξετάζοντας τον αριθμό των μετοχών ή των συμβολαίων που αλλάζουν χέρια σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα Διαχωριστικά Όγκος On-Balance (OBV), για παράδειγμα, αθροίζει τον τόμο σε ημέρες 'ανεβάσει' και αφαιρεί τον όγκο σε ημέρες 'κάτω'. Στόχος του είναι να δείξει πότε συσσωρεύονται ή διανέμονται χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, χρησιμεύοντας ως πιθανός πρόδρομος για τις επερχόμενες μεταβολές των τιμών. Μια άλλη δημοφιλής ένδειξη έντασης είναι η Ογκοσταθμισμένη μέση τιμή (VWAP), που δίνει τη μέση τιμή που έχει ένας τίτλος traded σε όλη την ημέρα, με βάση τόσο τον όγκο όσο και την τιμή. Χρησιμοποιείται κυρίως από τεχνικούς αναλυτές για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης της αγοράς.

Ο υψηλός όγκος, ειδικά κοντά σε σημαντικά επίπεδα αγοράς, μπορεί να είναι σημάδι έναρξης μιας νέας τάσης, ενώ ο χαμηλός όγκος μπορεί να υποδηλώνει αβεβαιότητα ή έλλειψη ενδιαφέροντος. Όταν συνδυάζεται με ανάλυση τιμών, δείκτες όγκου μπορώ να βοηθήσω traders παίρνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. Μπορούν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει στα παρασκήνια και να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την πιθανή μελλοντική κατεύθυνση της τιμής.

Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι οι δείκτες έντασης είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και δείκτες για την πιο αποτελεσματική ανάλυση αγοράς. (Investopedia, 2020)

Ενώ δείκτες όγκου μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις, δεν είναι αλάνθαστες. Όπως συμβαίνει με όλους τους τεχνικούς δείκτες, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έναν ολοκληρωμένο εμπορικό σχέδιο που καλύπτουν τομείς όπως κίνδυνος ανοχή και επένδυση στόχους. Η χρήση δεικτών όγκου ως μέρος μιας ισορροπημένης στρατηγικής συναλλαγών μπορεί να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της αγοράς και να βελτιώσει την απόδοση των συναλλαγών σας.

2. Τύποι δεικτών όγκου

Κατανόηση των διαφορετικών τύπων δείκτες όγκου μπορεί να σας ανεβάσει σημαντικά στρατηγικές διαπραγμάτευσης και διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι δύο κύριοι τύποι είναι Όγκος On-Balance (OBV) και Ροή χρημάτων Chaikin (CMF).

Όγκος On-Balance (OBV), που αναπτύχθηκε από τον Joe Granville, είναι ένας απλός αλλά ισχυρός δείκτης. Παρέχει έναν αθροιστικό συνολικό όγκο προσθέτοντας τον όγκο της ημέρας σε ένα τρέχον σύνολο όταν η τιμή του τίτλου κλείνει και τον αφαιρεί εάν η τιμή του τίτλου κλείσει. Αυτό βοηθάει traders καθορίζουν το ενδιαφέρον του κοινού για μια συγκεκριμένη ασφάλεια. Σύμφωνα με Investopedia, όταν το OBV αυξάνεται σε σχέση με την τιμή του τίτλου, υποδηλώνει θετική πίεση όγκου που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές.

Από την άλλη πλευρά, Chaikin Money Flow (CMF), που αναπτύχθηκε από τον Marc Chaikin, είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος του όγκου συσσώρευση και διανομή σε μια καθορισμένη περίοδο. Ο κύριος στόχος του δείκτη CMF είναι η αξιολόγηση της ισχύος μιας τάσης ή η πρόβλεψη αντιστροφών μέσω της παρατήρησης της ροής όγκου. Μια θετική ένδειξη CMF υποδηλώνει πίεση αγοράς ενώ μια αρνητική ένδειξη CMF δείχνει πίεση πώλησης. Οπως και Πιστότητα προτείνει, ένα ανοδικό σήμα δίνεται όταν το CMF είναι θετικό και η κυμαινόμενη τιμή τείνει ανοδικά, ενώ ένα πτητικό σήμα δίνεται όταν το CMF είναι αρνητικό και η κυμαινόμενη τιμή έχει πτωτική τάση.

Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο δείκτες όγκου, tradeΟι rs μπορούν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της δυναμικής της αγοράς και των πιθανών τάσεων, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις συναλλαγών.

2.1. Υπόλοιπος όγκος (OBV)

Όγκος υπολοίπου (OBV) είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου επενδυτή. Σχεδιασμένος από τον Joe Granville στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αυτός ο μοναδικός δείκτης βάσει όγκου ποσοτικοποιεί τη σωρευτική ροή κεφαλαίων προς και από μια συγκεκριμένη ασφάλεια, αντικατοπτρίζοντας έτσι το επίπεδο πεποίθησης traders. Το OBV λειτουργεί με μια απλή αρχή: προσθέτει τον όγκο μιας περιόδου στο OBV εάν η τιμή κλεισίματος ήταν υψηλότερη από το προηγούμενο κλείσιμο και αφαιρεί τον όγκο εάν το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο.

Αυτό το ισχυρό εργαλείο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις τάσεις της αγοράς. Ένα αυξανόμενο OBV σημαίνει ότι ο όγκος αυξάνεται σε ανοδικές κινήσεις τιμών, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει κυριαρχία του αγοραστή. Αντίθετα, μια φθίνουσα τιμή OBV υποδηλώνει ότι ο όγκος αυξάνεται κατά τις κινήσεις των τιμών προς τα κάτω, ενδεικτικό της κυριαρχίας των πωλητών. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν traders προβλέπουν δυνατότητες ανατροπές της αγοράς και να εντοπίσει προσοδοφόρες ευκαιρίες συναλλαγών.

Τούτου λεχθέντος, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το OBV δεν είναι αυτόνομο εργαλείο. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και δείκτες τεχνικής ανάλυσης. Επιπλέον, ενώ είναι ένα ευεργετικό εργαλείο, όπως όλοι οι δείκτες, δεν είναι αλάνθαστο και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του OBV έγκειται στην ικανότητά του να παράγει σήματα απόκλισης. Όταν το OBV σχηματίζει μια σειρά από αύξουσες κορυφές και κατώτερα σημεία ενώ η τιμή σχηματίζει φθίνουσες κορυφές και κατώφλια, αυτό είναι γνωστό ως θετική απόκλιση. Μπορεί να σηματοδοτήσει την πιθανότητα ανοδικής ανατροπής. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική απόκλιση - όταν το OBV σχηματίζει φθίνουσες κορυφές και κατώτερα επίπεδα ενώ η τιμή σχηματίζει αύξουσες κορυφές και κατώτατες τιμές - μπορεί να υποδηλώνει μια πιθανή πτωτική αντιστροφή.

Παρά τη φαινομενική απλότητά του, το OBV είναι ένα ευέλικτο και στιβαρό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εργαλειοθήκη τεχνικής ανάλυσης. Η ικανότητά του να αποκαλύπτει κρυφές τάσεις της αγοράς και να προμηνύει πιθανές αντιστροφές τιμών μπορεί να είναι ανεκτίμητη στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο των συναλλαγών. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα να το χρησιμοποιείτε ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, και όχι μεμονωμένα, για τα πιο ακριβή και αποτελεσματικά αποτελέσματα.

2.2. Μέση σταθμισμένη τιμή όγκου (VWAP)

Τα Διαχωριστικά Μέση σταθμισμένη τιμή όγκου (VWAP) είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για traders και επενδυτές, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας της ημέρας. Αυτή η ένδειξη όγκου σάς δίνει τη μέση τιμή ενός τίτλου σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την τιμή όσο και τον όγκο. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον όγκο συναλλαγών σε κάθε σημείο τιμής με την ίδια την τιμή και στη συνέχεια διαιρώντας το άθροισμα με τον συνολικό όγκο. Το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μεμονωμένου δολαρίου που αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή στην οποία trades εκτελέστηκαν κατά την περίοδο.

Αυτός ο δείκτης όγκου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για όσους ασχολούνται με αλγοριθμική διαπραγμάτευση ή την εκτέλεση μεγάλων παραγγελιών. ο VWAP μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς, βοηθώντας traders να αξιολογήσει την απόδοση της αγοράς για μια συγκεκριμένη περίοδο. Εάν η τρέχουσα τιμή είναι πάνω από το VWAP, σημαίνει ότι ο τίτλος διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο και το αντίστροφο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες όταν αποφασίζετε για τα σημεία εισόδου και εξόδου trades.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το VWAP είναι ένας δείκτης με καθυστέρηση, που σημαίνει ότι υπολογίζει τους μέσους όρους με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και ενδέχεται να μην προβλέπει με ακρίβεια τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών. Χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης για μια πιο στρογγυλεμένη προοπτική της δυναμικής της αγοράς.

Οι θεσμικοί επενδυτές χρησιμοποιούν συχνά VWAP να εκτελέσουν τους tradeείναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση τιμή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην αγορά και ολίσθηση. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και αμοιβαία κεφάλαια για παρόμοιους λόγους. Επιπλέον, το VWAP μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το λιανικό εμπόριο traders, παρέχοντας πληροφορίες για την τιμή ισορροπίας της αγοράς, η οποία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σημείο αναφοράς για προσωπικές στρατηγικές συναλλαγών.

Θυμηθείτε, όπως κάθε άλλο εργαλείο συναλλαγών, το VWAP δεν είναι αλάνθαστη και πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση. Είναι ένα εργαλείο που παρέχει πληροφορίες και διορατικότητα, αλλά τελικά, η επιτυχημένη διαπραγμάτευση βασίζεται σε μια καλά στρογγυλεμένη στρατηγική που λαμβάνει υπόψη μια ποικιλία παραγόντων και δεικτών. Ως εκ τούτου, tradeΗ rs και οι επενδυτές θα πρέπει πάντα να διεξάγουν ολοκληρωμένη έρευνα και να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία χρηματοοικονομικό σύμβουλο πριν λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις συναλλαγών.

Πηγές:

Ινστιτούτο CFA. (2020). Μέση σταθμισμένη τιμή όγκου (VWAP). Ανακτήθηκε από https://www.cfainstitute.org/

Investopedia. (2020). Μέση σταθμισμένη τιμή όγκου (VWAP). Ανακτήθηκε από https://www.investopedia.com/

2.3. Δείκτης Money Flow (MFI)

Τα Διαχωριστικά Money Flow Index (MFI) είναι ένα μοναδικό μείγμα ανάλυσης όγκου και τιμής που προσφέρει traders και επενδυτές μια ολοκληρωμένη άποψη της δραστηριότητας της αγοράς. Αυτός ο ταλαντωτής κινείται μεταξύ 0 και 100, παρέχοντας πληροφορίες για πιθανές συνθήκες υπεραγοράς και υπερπώλησης στην αγορά. Η ανάλυση του ΝΧΙ μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών αντιστροφών τιμών και στην επιβεβαίωση της ισχύος της τάσης.

Το ΝΧΙ υπολογίζεται με τη συσσώρευση θετικών και αρνητικών τιμών ροής χρήματος (με βάση την τυπική τιμή και όγκο για την περίοδο) και στη συνέχεια δημιουργώντας μια αναλογία χρήματος. Το αποτέλεσμα στη συνέχεια συνδέεται σε μια εξίσωση που δίνει το MFI. Το ΝΧΙ λαμβάνει υπόψη και τα δεδομένα τιμής και όγκου, σε αντίθεση με άλλα ταλαντωτές που εστιάζουν αποκλειστικά στην τιμή. Αυτό καθιστά το ΝΧΙ πιο ισχυρό δείκτη που μπορεί να παρέχει μια ευρύτερη εικόνα της δυναμικής της αγοράς.

Μια υψηλή τιμή MFI (πάνω από 80) υποδηλώνει συνήθως μια κατάσταση υπεραγοράς όπου η τιμή θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιστραφεί προς τα κάτω, ενώ μια χαμηλή τιμή (κάτω από 20) υποδηλώνει μια κατάσταση υπερπώλησης όπου η τιμή θα μπορούσε να αντιστραφεί προς τα πάνω. Ωστόσο, όπως όλοι οι δείκτες, το ΝΧΙ δεν είναι αλάνθαστο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το MFI μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό τάσεων και την πρόβλεψη αντιστροφής, μπορεί μερικές φορές να δώσει ψευδή σήματα σε εξαιρετικά ασταθή αγορές. Ως εκ τούτου, η πλήρης κατανόηση του πλαισίου της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας όταν χρησιμοποιείται το ΝΧΙ για τη λήψη αποφάσεων συναλλαγών.

Απόκλιση είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάλυση του ΝΧΙ. Εάν η τιμή σχηματίσει ένα νέο υψηλό ή χαμηλό που δεν αντικατοπτρίζεται στο ΝΧΙ, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιθανή αντιστροφή της τιμής. Για παράδειγμα, εάν η τιμή φτάσει σε νέο υψηλό αλλά το ΝΧΙ αποτύχει να φτάσει σε νέο υψηλό, μπορεί να είναι μια πτωτική απόκλιση που υποδεικνύει πιθανή πίεση πώλησης. Αντίθετα, εάν η τιμή φτάσει σε νέο χαμηλό αλλά το ΝΧΙ δεν φτάσει σε νέο χαμηλό, θα μπορούσε να είναι μια ανοδική απόκλιση που υποδεικνύει πιθανή αγοραστική πίεση.

Στην ουσία, το Money Flow Index είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να προσθέσει σημαντική αξία στο α tradeτο οπλοστάσιο της r, που προσφέρει πληροφορίες για τη δυναμική των τιμών, την ισχύ των τάσεων και τις πιθανές ανατροπές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε εργαλείο συναλλαγών, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε το ΝΧΙ με σύνεση, σε συνδυασμό με άλλους δείκτες, και να λαμβάνετε υπόψη τις συνολικές συνθήκες της αγοράς.

3. Χρήση δεικτών όγκου για την επιτυχία των συναλλαγών

Δείκτες όγκου αποτελούν κρίσιμα εργαλεία σε α tradeοπλοστάσιο του r, παρέχοντας πληροφορίες για το επίπεδο δραστηριότητας σε μια αγορά. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική προοπτική για τη δυναμική της αγοράς και όταν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις αποφάσεις συναλλαγών.

Μια δημοφιλής ένδειξη έντασης είναι η Όγκος υπολοίπου (OBV). Αυτός ο δείκτης προσθέτει όγκο τις ημέρες που η τιμή τελειώνει υψηλότερα και αφαιρεί τον όγκο τις ημέρες που η τιμή τελειώνει χαμηλότερα για να παρέχει ένα σωρευτικό σύνολο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει traders να εντοπίσει τάσεις και αντιστροφές, καθώς και να επιβεβαιώσει τις κινήσεις των τιμών. Για παράδειγμα, εάν το OBV αυξάνεται αλλά η τιμή δεν αυξάνεται, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μια άνοδος τιμής είναι επικείμενη[1].

Ένας άλλος ισχυρός δείκτης όγκου είναι το Ρυθμός αλλαγής όγκου (VROC). Αυτό το εργαλείο μετρά τον ρυθμό μεταβολής του όγκου σε μια καθορισμένη περίοδο. Μπορεί να βοηθήσει traders να εντοπίσει πρώιμα σημάδια αντιστροφής της αγοράς, καθώς μια ξαφνική αύξηση του VROC θα μπορούσε να υποδηλώνει αύξηση της πίεσης αγοράς ή πώλησης[2].

Τα Διαχωριστικά Δείκτης ροής χρημάτων (ΝΧΙ) είναι μια σταθμισμένη ως προς τον όγκο έκδοση του Δείκτης Σχετικής Έντασης (RSI). Λαμβάνει υπόψη τόσο την τιμή όσο και τον όγκο για τη μέτρηση της πίεσης αγοράς και πώλησης. Μια υψηλή τιμή MFI (πάνω από 80) υποδηλώνει συνθήκες υπεραγοράς, ενώ μια χαμηλή τιμή (κάτω από 20) υποδηλώνει συνθήκες υπερπώλησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει traders να λάβω διαφήμισηvantage ακραίων κινήσεων τιμών και πιθανών ανατροπών[3].

Στην ουσία, οι δείκτες όγκου είναι ισχυρά εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν α tradeτην ικανότητα του r να κατανοεί το κλίμα της αγοράς και να λαμβάνει πιο ενημερωμένες αποφάσεις συναλλαγών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλους δείκτες και μεθόδους ανάλυσης για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

[1] «Τεχνική Ανάλυση: On Balance Volume (OBV)», Investopedia.
[2] «Δείκτης Ρυθμού Μεταβολής Όγκου (VROC)», TradingView.
[3] «Δείκτης Χρηματικής Ροής (MFI)», Χρηματογραφήματα.

3.1. Στρατηγικές για τη χρήση δεικτών όγκου

Η αξία των δεικτών όγκου στη σφαίρα συναλλαγών είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτά τα ισχυρά εργαλεία παρέχουν πληροφορίες για το ρευστότητα ενός αποθέματος, επιτρέποντας traders να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις τους. Πώς όμως μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα αυτών των δεικτών; Ακολουθούν τρεις στρατηγικές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

1. Επιβεβαίωση Τάσεων: Ο όγκος μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της εγκυρότητας των τάσεων των τιμών. Εάν η τιμή μιας μετοχής αυξάνεται και ο όγκος είναι επίσης σε άνοδο, είναι σαφές ότι η ανοδική τάση υποστηρίζεται από σημαντική αγοραστική δραστηριότητα. Αντίθετα, εάν μια μετοχή έχει πτωτική τάση με αυξανόμενο όγκο, η πίεση πώλησης οδηγεί την τιμή χαμηλότερα. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ τιμής και όγκου είναι ένα σαφές μήνυμα του κλίματος της αγοράς προς μια συγκεκριμένη μετοχή.

2. Εντοπισμός ανατροπών: Οι δείκτες όγκου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών αντιστροφών τάσεων. Μια ξαφνική άνοδος του όγκου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιθανή αντιστροφή της τιμής. Για παράδειγμα, εάν η τιμή μιας μετοχής έχει πτωτική τάση και υπάρχει μια ξαφνική άνοδος του όγκου, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αγοραστές μπαίνουν μέσα, υποδεικνύοντας μια πιθανή αντιστροφή της τάσης.

3. Προσδιορισμός εξάρσεων: Τα ξεσπάσματα συμβαίνουν όταν η τιμή μιας μετοχής κινείται πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο αντίστασης ή κάτω από ένα επίπεδο υποστήριξης. Οι δείκτες έντασης ήχου μπορούν να παρέχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια αυτών των σπασμών. Εάν ο όγκος μιας μετοχής είναι σημαντικά υψηλός, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι επίκειται μια ρήξη.

Θυμηθείτε, ενώ αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν τη συναλλακτική σας δραστηριότητα, δεν είναι αλάνθαστες. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε δείκτες όγκου με άλλα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης για να λαμβάνετε ολοκληρωμένες αποφάσεις συναλλαγών. Ο όγκος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μεμονωμένα, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους δείκτες και τεχνικές.

3.2. Παγίδες που πρέπει να αποφεύγετε όταν χρησιμοποιείτε δείκτες έντασης

Ο κόσμος των συναλλαγών μπορεί να είναι ένα ύπουλο τοπίο, γεμάτο με ψευδή σήματα και παραπλανητικούς δείκτες. Μια τέτοια περιοχή όπου traders συχνά σκοντάφτουν είναι η χρήση του δείκτες όγκου. Οι δείκτες όγκου είναι ένα κρίσιμο εργαλείο σε α tradeτο οπλοστάσιο της r, παρέχοντας πληροφορίες για το κλίμα της αγοράς και τις πιθανές ανατροπές τιμών. Ωστόσο, το να βασίζεσαι σε αυτά χωρίς να κατανοείς τους περιορισμούς τους μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρά λάθη.

Πρώτον, η κοινή παγίδα είναι υποθέτοντας ότι οι δείκτες όγκου είναι αλάνθαστοι. Κανένας δείκτης δεν είναι τέλειος και οι δείκτες έντασης δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι έμποροι συχνά παρερμηνεύουν τις αυξήσεις του όγκου ως οριστικό σημάδι μιας επικείμενης αντιστροφής των τιμών. Ωστόσο, ο υψηλός όγκος συναλλαγών μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει τη συνέχιση μιας τρέχουσας τάσης. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Journal of Finance, ο υψηλός όγκος συναλλαγών συνδέεται συχνότερα με τη συνέχιση της τρέχουσας τάσης παρά με την αντιστροφή.

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι παραλείποντας να εξετάσει το ευρύτερο πλαίσιο της αγοράς. Οι δείκτες έντασης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης. Για παράδειγμα, μια ξαφνική αύξηση του όγκου σε συνδυασμό με ένα ξέσπασμα από ένα μοτίβο ενοποίησης μπορεί να είναι ένα πιο αξιόπιστο σήμα αγοράς.

Τέλος, traders συχνά πέφτουν στην παγίδα του υπερβολική εξάρτηση από δείκτες όγκου. Αν και αυτά τα εργαλεία μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μοναδική βάση για αποφάσεις συναλλαγών. Μια καλά στρογγυλεμένη στρατηγική συναλλαγών θα πρέπει να ενσωματώνει ένα μείγμα από θεμελιώδη ανάλυση, τεχνική ανάλυση και διαχείριση των κινδύνων τεχνικές.

Θυμηθείτε, οι δείκτες έντασης δεν είναι κρυστάλλινη σφαίρα. Μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για το κλίμα της αγοράς και τις πιθανές κινήσεις των τιμών, αλλά δεν είναι αλάνθαστες. Οι έμποροι που κατανοούν και πλοηγούνται σε αυτές τις παγίδες είναι πιο πιθανό να πετύχουν στον ασταθή κόσμο των συναλλαγών.

3.3. Περιπτωσιολογικές Μελέτες Επιτυχούς Χρήσης Δείκτη Όγκου

Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα επιτυχούς χρήσης δείκτη έντασης εμφανίζεται στην περίπτωση του Paul Tudor Jones, ένα γνωστό εμπορεύματα trader. Στη διαβόητη Μαύρη Δευτέρα του 1987, ο Jones χρησιμοποίησε δείκτες όγκου μαζί με δράση τιμών για να προβλέψει το κραχ της αγοράς. Κατάφερε να μειώσει το χρηματιστήριο, γεγονός που οδήγησε σε τριψήφια απόδοση για το ταμείο του εκείνη τη χρονιά1.

Σε μια άλλη περίπτωση, Ρίτσαρντ Γουίκοφ, πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνικής ανάλυσης, ανέπτυξε τη μέθοδο Wyckoff. Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δείκτες όγκου για τις αρχές της. Η προσέγγιση του Wyckoff περιλάμβανε τη μελέτη της σχέσης μεταξύ των τάσεων των τιμών και του όγκου, και τον προσδιορισμό πιθανών ξεσπάσματα τιμών. Οι μέθοδοί του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία πολλών traders2.

Τέλος, η Όγκος υπολοίπου Ο δείκτης (OBV), που αναπτύχθηκε από τον Joe Granville, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του δείκτη όγκου. Αυτό το εργαλείο ουσιαστικά αθροίζει την ένταση στις ημέρες «ανεβασμένη» και αφαιρεί την ένταση στις ημέρες «κάτω». Όταν το OBV αυξάνεται, δείχνει ότι οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να παρέμβουν και να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές. Αυτή ήταν μια επαναστατική ιδέα εκείνη την εποχή και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλούς επιτυχημένους traders. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Granville χρησιμοποίησε το OBV για να προβλέψει σωστά το κραχ του χρηματιστηρίου του 19743.

1 – «Paul Tudor Jones: Κερδίστε τα πρώτα σας δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας τα αποδεδειγμένα συστήματα της κορυφής Hedge Fund Billionaires» του Stan Miller
2 – «Studies in Tape Reading» του Richard Wyckoff
3 – «New Strategy of Daily Stock Market Timing for Maximum Profit» του Joseph E. Granville

❔ Συχνές ερωτήσεις

τρίγωνο sm δεξιά
Ποιοι είναι οι δείκτες όγκου στις συναλλαγές;

Οι δείκτες όγκου είναι μαθηματικοί τύποι που tradeΤο rs χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει αυτό που είναι γνωστό ως «όγκος». Ο όγκος αναφέρεται στον αριθμό των μετοχών ή των συμβολαίων tradeδ σε έναν τίτλο ή μια αγορά κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης περιόδου. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να βοηθήσουν tradeΟι rs κατανοούν τη δύναμη μιας κίνησης τιμής καθώς παρέχουν ενδείξεις για την τάση ενός χρηματοοικονομικού μέσου.

τρίγωνο sm δεξιά
Γιατί οι δείκτες όγκου είναι σημαντικοί στις συναλλαγές;

Οι δείκτες όγκου παρέχουν πληροφορίες για την ισχύ μιας συγκεκριμένης κίνησης τιμών, βοηθώντας traders για τον προσδιορισμό της δυνατότητας μιας τάσης να συνεχιστεί ή να αντιστραφεί. Τα υψηλά επίπεδα όγκου είναι συχνά σημάδι της έναρξης μιας νέας τάσης, ενώ οι χαμηλοί όγκοι μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης ή ενδιαφέροντος για την τάση.

τρίγωνο sm δεξιά
Ποιοι είναι μερικοί δείκτες έντασης που χρησιμοποιούνται συνήθως;

Ορισμένοι από τους δείκτες όγκου που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν τον Όγκο Υπόλοιπου (OBV), τη Γραμμή Συσσώρευσης/Διανομής, τον Όγκο ανά Τιμή, τον Ποσοστό Αλλαγών Όγκου και τον Δείκτη ροής χρημάτων (MFI). Το καθένα έχει τη δική του μοναδική μέθοδο ερμηνείας πληροφοριών όγκου για να βοηθήσει traders λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

τρίγωνο sm δεξιά
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω δείκτες όγκου για να βελτιώσω τη στρατηγική συναλλαγών μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δείκτες όγκου για να επιβεβαιώσετε τις τάσεις, να εντοπίσετε αντιστροφές και να εντοπίσετε ευκαιρίες αγοράς και πώλησης. Για παράδειγμα, μια ξαφνική αύξηση του όγκου μπορεί να υποδηλώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή σε άνοδο, ενώ μια πτώση του όγκου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η τάση πρόκειται να αντιστραφεί.

τρίγωνο sm δεξιά
Είναι αξιόπιστοι οι δείκτες όγκου;

Ενώ οι δείκτες όγκου μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, δεν είναι αλάνθαστοι. Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης και δείκτες για τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους. Επιπλέον, η αστάθεια της αγοράς, τα γεγονότα ειδήσεων και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον όγκο, έτσι tradeΗ rs θα πρέπει πάντα να εξετάζει τη μεγαλύτερη εικόνα.

Συγγραφέας: Florian Fendt
Ένας φιλόδοξος επενδυτής και trader, ιδρύθηκε ο Florian BrokerCheck αφού σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο. Από το 2017 μοιράζεται τις γνώσεις και το πάθος του για τις χρηματοπιστωτικές αγορές BrokerCheck.
Διαβάστε περισσότερα για τον Florian Fendt
Florian-Fendt-Συγγραφέας

Αφήστε ένα σχόλιο

Top 3 Brokers

Τελευταία ενημέρωση: 08 Νοεμβρίου 2024

Exness

4.5 από 5 αστέρια (19 ψήφοι)
avatrade λογότυπο

AvaTrade

4.4 από 5 αστέρια (10 ψήφοι)
76% της λιανικής CFD λογαριασμοί χάνουν χρήματα
mitrade ανασκόπηση

Mitrade

4.2 από 5 αστέρια (36 ψήφοι)
70% της λιανικής CFD λογαριασμοί χάνουν χρήματα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

⭐ Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το άρθρο;

Σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η ανάρτηση; Σχολιάστε ή βαθμολογήστε εάν έχετε κάτι να πείτε για αυτό το άρθρο.

Λάβετε δωρεάν σήματα συναλλαγών
Μην χάσετε ποτέ ξανά μια ευκαιρία

Λάβετε δωρεάν σήματα συναλλαγών

Τα αγαπημένα μας με μια ματιά

Επιλέξαμε την κορυφή brokers, που μπορείτε να εμπιστευτείτε.
ΕπενδύστεXTB
4.4 από 5 αστέρια (11 ψήφοι)
Το 77% των λογαριασμών λιανικών επενδυτών χάνουν χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση CFDs με αυτόν τον πάροχο.
ΕμπόριοExness
4.5 από 5 αστέρια (19 ψήφοι)
BitcoinCryptoAvaTrade
4.4 από 5 αστέρια (10 ψήφοι)
Το 71% των λογαριασμών λιανικών επενδυτών χάνουν χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση CFDs με αυτόν τον πάροχο.

Φίλτρα

Ταξινομούμε με την υψηλότερη βαθμολογία από προεπιλογή. Αν θέλεις να δεις άλλα brokers είτε τα επιλέξτε στο αναπτυσσόμενο μενού είτε περιορίστε την αναζήτησή σας με περισσότερα φίλτρα.
- ρυθμιστικό
0 - 100
Τί ψάχνεις?
Χρηματιστές
Ρυθμιστικές Αρχές
Πλατφόρμα
Κατάθεση / Απόσυρση
Τύπος Λογαριασμού
Office Location
Χαρακτηριστικά Broker